La Vanguardia (Català-1ª edició)

Correspone­nt

- Pedro Nueno

Reflexiona­nt durant les vacances se’m va ocórrer pensar què m’amoïnava fa 40 anys, quan era un molt jove professor. Tinc guardades les meves agendes i vaig mirar les de principis dels vuitanta. S’hi pot veure una gran connexió amb Harvard i una gran dedicació a Llatinoamè­rica. A Harvard hi havia fet el meu doctorat i, a més, vaig col·laborar amb diferents professors prestigios­os per ajudar-los en els seus temes, fins i tot en alguns projectes de consultori­a que estaven fent. Aquestes feines i les classes que havia de fer i preparar van omplir tots els dies i part de les nits durant els set dies de la setmana, però per mi era una manera extraordin­ària d’aprendre.

Quan vaig tornar a Barcelona, a l’IESE vaig organitzar amb gran freqüència seminaris o conferènci­es i portava els professors de Harvard que m’havien fet treballar de valent, moltes vegades de franc, per als seus projectes. Molts empresaris, sobretot els que havien fet algun programa a l’IESE, venien a escoltar aquests professors de Harvard.

A més dels programes de l’IESE, oberts a directius de tota mena d’empreses, van començar a venir empreses a demanarnos que els féssim un programa exclusivam­ent per a ells, ajustat a la seva situació. Recordo haver fet programes per a companyies com ara Renault, Bayer, La Caixa i moltes altres empreses. Aviat vam veure que funcionava molt bé i també ho vam oferir a empreses que tenien un alt directiu exalumne de l’IESE, com per exemple Philips, Telefónica i el grup Mondragón.

La dedicació a Llatinoamè­rica ens va ajudar a obrir-hi moltes escoles. A Mèxic vam obrir l’Ipade, que ha estat un èxit, amb un campus a Ciutat de Mèxic i a Monterrey; a Colòmbia, l’Inalde, i a l’Argentina, la IAE i unes quantes més. Per obrir-hi programes calia anar a empreses rellevants i explicar-los. Quan vam començar a l’Argentina, el país estava més avançat que Espanya en molts sentits. Anaves a una llibreria i hi trobaves traduïts a l’espanyol llibres acabats de publicar de professors de Harvard. Quan visitaves empresaris, alguns a casa seva, veies que vivien molt bé, molt millor que a Espanya.

Amb el lideratge del professor de l’IESE Sandalio Gómez i d’un germà seu que vivia a l’Argentina, fa 40 anys m’hi vaig passar gairebé tot el juny, el juliol i l’agost, per treballar al màxim en la difusió i l’organitzac­ió de programes. La gran majoria dels professors hi anàvem des de l’IESE, però se’m va ocórrer oferir a professors de Harvard fer classes a Buenos Aires. A qui va ser el meu cap quan vaig fer el meu doctorat és a qui vaig tractar de la millor manera que vaig saber a canvi d’haver estat el seu esclau a Harvard. Cal tenir valors i buscar sempre la part positiva en les coses. Com a esclau amb incertesa de supervivèn­cia, ho vaig passar molt mala

Cal tenir valors i buscar sempre la part positiva de les coses

ment, però en el fons quedava molt bé portar als empresaris argentins un prestigiós professor de Harvard. Tot va funcionar molt bé, i aquesta escola avui és la millor de Sud-amèrica. Per cert, durant aquells anys, que vèiem Llatinoamè­rica com una àrea clau per al nostre futur, ens vam assabentar que la Xina existia.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain