La Vanguardia (Català-1ª edició)

La meitat dels nord-americans creuen que s’encaminen cap a la guerra civil

Les amenaces a la democràcia ja preocupen més que el cost de la vida als EUA

- Fernando García

Fins fa poc, el perill d’una segona guerra civil als Estats Units semblava cosa d’un grapat d’intel·lectuals que, en vista del cop del 6 de gener del 2021 al Capitoli, van començar a llançar llibres, assajos i articles amb arguments de cert pes sobre el risc de confrontac­ió violenta dins del país. Ara és diferent. Ara són els nord-americans corrents els que senten aquest temor fins a extrems que no es veien en decennis, com a mínim.

En una enquesta elaborada a l’agost i publicada diumenge per NBC News es preguntava als ciutadans amb dret a vot quin creien que era el problema més important a què s’enfronta el país. Per a sorpresa dels enquestado­rs, la resposta més repetida va ser la relativa a les “amenaces a la democràcia” dels Estats Units: un 21% dels electors van situar en aquestes amenaces la seva principal preocupaci­ó, davant d’un 16% que van assenyalar “el cost de la vida”, un 14% que van apuntar als llocs de treball i l’economia, un 13% que van indicar la immigració i un 9% que van escollir el canvi climàtic. En un modest 8% van quedar els temes de l’avortament i les armes, tan rellevants els últims mesos, mentre que el crim va ser l’opció d’un 6%, i la covid, d’un 1%.

Al sondeig anterior de la mateixa cadena, fet al maig, els votants que al novembre decidiran sobre la renovació de tota la Cambra de Representa­nts i un terç del Senat havien considerat que els principals desafiamen­ts que el país afrontava eren, per aquest ordre, el cost de la vida (22%), els llocs de treball i l’economia (18%), la integritat dels drets de vot (12%) i el debat sobre el dret a l’avortament (10%).

La ulterior enquesta de l’agost, amb entreviste­s a un miler de votants, es va desenvolup­ar els dies següents a l’entrada de l’FBI a la mansió de Donald Trump a Florida per requisar-li els documents d’alt secret que s’havia emportat de la Casa Blanca. Així doncs, d’entrada, el resultat es podria considerar fruit d’una instantàni­a enganyosa en ple sobreescal­fament polític després de l’operació policial contra l’expresiden­t. Però és que el sondeig venia precedit per un sòlid informe que, elaborat per acadèmics amb entreviste­s a 8.620 persones, va donar un resultat tant o més contundent. Segons aquest estudi, a càrrec de nou professors i analistes del Programa d’Investigac­ió per a la Prevenció de la Violència de la universita­t pública C. Davis de Califòrnia, la meitat dels nordameric­ans (un 50,1% exactament) creuen que “els pròxims anys hi haurà una guerra civil als Estats Units”.

Darrere d’aquesta xifra hi ha altres dades realment alarmants. No ja perquè dos terços dels enquestats (67,2%) van dir que perceben “una seriosa amenaça per a la democràcia” del país, sinó perquè més d’un 40% van estar d’acord que “tenir un líder fort per als Estats Units és més important que tenir una democràcia” i que “als Estats Units els blancs natius estan sent reemplaçat­s per immigrants”.

Un sorprenent 78% dels entrevista­ts van considerar que la violència podia estar justificad­a de vegades per aconseguir objectius polítics específics. I, dins d’aquesta porció, un 12,2% van dir que estan disposats a cometre violència política per si mateixos “per amenaçar o intimidar una persona”; un 10,4% “per ferir algú” i un 7,1% “per matar una persona”.

Entre tots els enquestats, un 18,5% pensaven que era probable que els pròxims anys, en una situació en què creguessin que la violència política estaria justificad­a, tinguessin una arma a punt. I un 4% van veure alguna probabilit­at d’utilitzar-la contra un semblant.

“Juntament amb investigac­ions anteriors, aquestes troballes suggereixe­n una contínua alienació i desconfian­ça de la societat democràtic­a dels Estats Units i les seves institucio­ns”, conclouen els autors. “Minories substancia­ls de la població avalen la violència, incloent-hi la violència letal, per obtenir objectius polítics”, afegeixen. I demanen que les autoritats insisteixi­n en els esforços necessaris “per prevenir aquesta

Un 78% dels enquestats van justificar en algun cas la violència política, i un 7% van dir que estan a punt per matar

violència sobre la base de les evidències disponible­s”.

L’autor principal de l’estudi, metge i director del Programa per a la Prevenció de la Violència de la UC Davis, Garen Wintemute, va comentar: “Esperàvem que les troballes fossin preocupant­s, però han superat les nostres pitjors expectativ­es”.

L’informe, avalat per la Universita­t de Califòrnia, respon a un encàrrec del Centre d’Investigac­ió de Violència amb Armes de Foc d’aquest estat: una entitat amb finançamen­t públic que el mateix doctor Wintemute va fundar el 2017 després de passar anys tractant ferides de bala i observant com els augments en les vendes d’armes sobrevenie­n als EUA per onades, sovint en dates pròximes a les presidenci­als.

La violència nascuda de l’odi i el radicalism­e serà el tema de la cimera acabada de convocar per al 15 de setembre pel president Joe Biden. Hi ha motius de sobre. ●

 ?? FArCO BELLO / rOutOrs ?? Seguidors de Trump el dia 9 davant la casa de l’expresiden­t mentre l’FBI la registrava
FArCO BELLO / rOutOrs Seguidors de Trump el dia 9 davant la casa de l’expresiden­t mentre l’FBI la registrava

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain