La Vanguardia (Català-1ª edició)

El botó del pànic a les escoles

Les escoles dels EUA reforcen els sistemes de seguretat després de la matança d’Uvalde

- Francesc Peirón

Aquests dies se subratlla que la tornada a l’escola als Estats Units serà normal després de dos anys marcats pels trastorns que va provocar la covid.

Parlar de normalitat a les aules dels Estats Units és més que relatiu tenint en compte que no hi ha una vacuna contra l’epidèmia armada que tant dolor va causar el curs passat.

En el lèxic dels alumnes d’aquest país ja és més que habitual el terme lockdown drill o simulacres de resposta per la irrupció d’un pistoler, que se sumen als detectors de metalls als accessos o a la presència d’uniformats.

A aquesta normalitat s’afegeix ara una nova expressió a les escoles públiques: panic buttons o botons de pànic.

Nombrosos estats han imposat per obligació o aconsellen la implantaci­ó de sistemes d’alerta i molts districtes escolars estan destinant desenes de milers de dòlars a dotar els centres de més seguretat, en especial després de la tragèdia al maig en una escola de primària d’Uvalde (Texas), on van morir 19 nens i dues professore­s. Els fets van estar marcats per la desastrosa reacció policial, que no va anar a buscar el pistoler fins a 71 minuts després que irrompés al recinte escolar.

Aquestes inversions formen part de la lluita posterior a Uvalde per reforçar la seguretat escolar. L’expansió de la despesa inclou dotacions de detectors de metalls, càmeres de seguretat, barreres per a vehicles, sistemes d’alarma, motxilles transparen­ts, vidre resistent a les bales i mecanismes de tancament de portes.

Davant la creixent violència a les escoles, que inclou baralles i tirotejos, un dels sistemes que estan guanyant més tracció a escala nacional és el dels artefactes que es porten a sobre, com aplicacion­s al telèfon mòbil, que permeten als professors comunicar-se entre ells o amb la policia quan hi ha una situació d’emergència.

L’expansió d’aquest mecanisme té més suport entre professors i pares que obligar els docents a portar armes per repel·lir els atacants. Aquesta idea l’alimenten i la defensen des de sectors alineats amb el lobby del rifle.

Però els botons del pànic també desperten crítiques. Entre aquestes veus s’indica que els responsabl­es escolars proven de mostrar als pares preocupats que estan prenent iniciative­s per oferir més garanties quan envien els seus fills a les escoles. Part d’aquesta crítica es fonamenta en el que va passar a Uvalde. La Robb Elementary School tenia una aplicació d’alerta. Quan hi va haver l’atac, es va enviar el senyal. Hi va haver professors que no el van rebre per un wifi pobre o perquè tenien el telèfon apagat. ●

La ‘normalitat’ postpandèm­ia inclou invertir milers de dòlars en protecció contra les bales

 ?? #$O %&'O (O)ur*t+ (u,Orst&rO / E-E ?? Motxilla antibales
#$O %&'O (O)ur*t+ (u,Orst&rO / E-E Motxilla antibales

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain