La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC no hi veu “mesures forassenya­des”, però encara no té decidit el vot

- /

■ A Esquerra se li pot fer difícil justificar un vot en contra el decret de mesures de sostenibil­itat econòmica i estalvi energètic. Al seu últim programa electoral, el de les autonòmiqu­es catalanes del 2021, hi té frases com “en el camí cap a la gratuïtat del transport públic, cal garantir una tarifació integral que s’estengui arreu del país”, i aposta per “aconseguir uns alts nivells d’estalvi i d’eficiència energètica”. “En general sona bé”, admeten des d’ERC, alhora que alerten que la iniciativa del Govern de Pedro Sánchez “té dèficits”. Com ja ha passat en moltes altres ocasions, els republican­s no acabaran de decidir el sentit del seu vot sobre el reial decret fins l’últim moment, molt probableme­nt dijous al matí. El grup parlamenta­ri del Congrés tot just ha aterrat a Madrid i està pendent de reunions internes per discutir-hi la munió de mesures de diferents àmbits –també s’hi inclouen beques i ajudes università­ries, per exemple– que conté el decret, a més de resoldre les consultes amb les conselleri­es per dilucidar si alguna de les qüestions xoca competenci­alment amb la Generalita­t. En espera de fer-ne una anàlisi en profundita­t, a ERC no hi veuen “mesures forassenya­des”, malgrat que puntualitz­en alguns peròs, com ara que la responsabi­litat de la inspecció de qüestions com les temperatur­es dels aires condiciona­ts i calefaccio­ns o els llums dels aparadors recaigui en els inspectors de la Generalita­t. A més, fan notar que el decret s’ha tirat endavant sense consultar les autonomies.

De totes maneres, i encara sense tenir clar el vot, el que sí pensa reclamar Esquerra és que el decret es tramiti com a projecte de llei per introduirh­i canvis i matisacion­s. Des del partit en posen un exemple molt concret: critiquen que la gratuïtat sigui només per a usuaris de Renfe. “S’obliden de l’Espanya buidada; allà viatgen en autocars”, apunten fonts.

Fins ahir, abans de saber-se la intenció del PP de votar no, a ERC no havien rebut gaires trucades del Govern central per atraure els republican­s i convèncer-los perquè avalin el decret. Aquest tres dies la situació es pot capgirar, ja que el Govern del PSOE i Unides Podem, si no canvia de parer el PP, necessita tornar a comptar amb la majoria de la investidur­a. El desgel després de la trobada de la taula de diàleg pot contribuir-hi. Àlex Tort

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain