La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya defensa una solució per al Sàhara en l’àmbit de l’ONU

El Polisario acusa el Govern de Sánchez de saltar-se la legalitat internacio­nal

-

La ministra Isabel Rodríguez va sortir al pas de les acusacions de la delegació del Front Polisario a Espanya, que ha acusat el Govern de Pedro Sánchez de no acatar “la legalitat internacio­nal” en el cas del Sàhara. El Govern espanyol, va assegurar Rodríguez, defensa una solució per al Sàhara en l’àmbit de les Nacions Unides. “Aquesta és la posició del nostre país, i no ens hem mogut d’aquí”.

El rei del Marroc, Mohamed VI, va reconèixer públicamen­t en un discurs retransmès dissabte el gir d’Espanya entorn de la qüestió del Sàhara.

L’acceptació d’aquesta via –un Sàhara autònom tutelat pel Marroc– implica que aquests territoris són marroquins, tal com dissabte a la nit es va encarregar d’emfatitzar el mateix Mohamed VI a la seva intervenci­ó pública televisada.

Els sahrauís rebutgen aquesta tutela i recorden que són una excolònia espanyola i que no hi ha hagut mai un autèntic procés de descolonit­zació que els permeti determinar el seu futur com una nació independen­t.

El rei del Marroc, en la seva intervenci­ó, va saludar la posició “inqüestion­able” dels Estats Units, que, sota l’administra­ció Trump, van reconèixer el Sàhara com a part del Marroc. Una posició que l’Administra­ció Biden no ha rectificat. Després de l’opció presa pels americans s’han anat situant altres països, entre els quals Espanya i també Alemanya.

Mohamed VI va ser explícit: “Vull enviar un missatge clar a tothom; el dossier del Sàhara és el prisma a través del qual el Marroc avalua el seu entorn internacio­nal”. Dit d’una altra manera, les bones relacions del Marroc amb la resta dels països passen inexorable­ment per abraçar les seves tesis per al futur d’aquests territoris.

Aquesta setmana passada el Perú es va afegir a la llista de països que acrediten la via autonòmica per al Sàhara. Darrere d’aquesta decisió hi ha la peremptòri­a necessitat del Perú d’aconseguir fertilitza­nts, una mercaderia que el Marroc li pot proveir.

Al març el Govern marroquí va fer pública la carta firmada per Pedro Sánchez en què reconeixia l’opció autonòmica com una via “seriosa i creïble” per sortir de l’atzucac on el Sàhara està atrapat des de fa més de quaranta anys. Aquesta via és a la taula de les Nacions Unides.

El gir espanyol respecte al Sàhara va propiciar la reacció d’Algèria, el principal aliat del Polisario i enemic regional del Marroc, que va retirar el seu ambaixador d’Espanya i encara avui, cinc mesos després, no l’ha reintegrat a Madrid. Alhora Algèria ha posat traves a les relacions comercials amb Espanya. Ara per ara l’únic que no s’ha vist afectat ha estat el comerç del gas. Algèria és un dels principals proveïdors d’Espanya.

Però la carta enviada per Pedro Sánchez al Marroc sobre el futur del Sàhara al març li va permetre recuperar les relacions amb aquest país, que mantenia tancades les seves fronteres des que Espanya va acollir en un hospital el líder del Polisario, Brahim Gali, en plena pandèmia.

Ara per ara aquesta aposta ha permès al president Pedro Sánchez recuperar la normalitat del trànsit a Ceuta i Melilla i assegurar-se la cooperació amb el Marroc en dues matèries molt sensibles per als interessos d’Espanya, la immigració i la seguretat a les fronteres. ●

En una al·locució dissabte passat Mohamed VI va saludar el gir espanyol envers l’excolònia

 ?? Aar ?? Mohamed VI al juliol en la seva anterior al·locució pública
Aar Mohamed VI al juliol en la seva anterior al·locució pública

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain