La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez donarà suport al nou cicle cap a l’esquerra obert a Llatinoamè­rica

-

Pedro Sánchez viatja avui a Colòmbia, l’Equador i Hondures acompanyat de més d’una dotzena d’empresaris en una gira en què donarà suport al nou cicle que sembla que s’obre a Llatinoamè­rica de governs d’esquerra, amb el cas del president Gustavo Petro com el més paradigmàt­ic.

La trobada amb el líder colombià demà a Bogotà és el plat fort del viatge, pel potent significat polític que té l’arribada d’un dirigent d’esquerres a la presidènci­a de Colòmbia, país de llarga tradició de governs liberals i de dretes, a més de per la controvèrs­ia que desperta la figura de Petro, que va pertànyer en la seva joventut a la guerrilla de l’M19, i que ha col·locat com a vicepresid­enta una carismàtic­a líder indígena, Francia Márquez.

Però també és important la visita pel contingut econòmic, ja que hi ha empreses espanyoles amb inversions en aquest país, a més de les grans expectativ­es de negoci que s’estan obrint en aquest moment en l’àmbit de les energies renovables, les infraestru­ctures i el turisme, en plena expansió gràcies a la desaparici­ó de la violència de bona part dels grups guerriller­s després dels acords de pau.

A Hondures també hi ha un nou govern progressis­ta, el de Xiomara Castro. Allà l’agenda del president se centrarà en la cooperació. I a l’Equador, tot i que el president Guillermo Lasso és de tall conservado­r, la visita respon a una invitació seva quan va anar fa poc a la Moncloa. Són molts els lligams entre aquest país i Espanya, on els equatorian­s són la tercera comunitat estrangera més nombrosa. I cap president no anava a Quito des del 1999.

La gira s’emmarca en els preparatiu­s del semestre de presidènci­a espanyola de la UE, la segona meitat del 2023. Sánchez impulsa així l’estratègia europea de mirar de recuperar influència a Llatinoamè­rica quan altres actors, com la Xina o Rússia, estan guanyant terreny amb inversions en la regió per aconseguir aliats a l’escenari internacio­nal. Precisamen­t, durant la presidènci­a espanyola de la UE se celebrarà una cimera entre Europa i Llatinoamè­rica per reforçar aquests lligams culturals, polítics i econòmics.

 ?? TELFÓ IECAEn/ P Er ?? Sánchez ahir a Castelló
TELFÓ IECAEn/ P Er Sánchez ahir a Castelló

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain