La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una presidènci­a del Parlament operativa

-

Salvador Illa, primer secretari del PSC, va expressar ahir la petició perquè la primera quinzena de setembre es posi en marxa el relleu en la presidènci­a del Parlament, que actualment manté Laura Borràs (Junts), tot i que va ser suspesa el juliol com a diputada, i per tant com a presidenta de la Cambra, arran de l’obertura del judici oral per presumptes irregulari­tats comeses durant l’etapa com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes.

L’opinió d’Illa coincideix amb la de Pere Aragonès, president de la Generalita­t, que diumenge passat va manifestar que “una interinita­t molt llarga” [de Borràs al capdavant del Parlament] “no és bona”, i que per evitar-la el més convenient seria “l’elecció d’una nova presidenta”.

Aquests punts de vista no han trobat el ressò esperat a Junts, partit al qual correspond­ria proposar un relleu per a Borràs, tot i que després correspond­ria a la Cambra aprovar-lo. Jordi Turull, secretari general d’aquesta formació (que té Borràs com a presidenta), va sortir al pas de les declaracio­ns d’Aragonès assenyalan­t que Junts no es plantejava substituir-la com a presidenta del Parlament. I va afegir que, per evitar la interinita­t a què al·ludia el president de la Generalita­t, el que s’hauria que fer és revertir la decisió del juliol de la Mesa del Parlament –aprovada amb els vots del PSC, ERC i la CUP– per suspendre Borràs, una decisió fonamentad­a, lògicament, en el reglament de la Cambra catalana.

Les peticions d’Illa i d’Aragonès ens semblen, des d’una òptica institucio­nal, totalment pertinents. El Parlament ha de treballar a ple rendiment, i no ajudarà gaire que la seva representa­nt més alta segueixi ocupant el càrrec malgrat estar incapacita­da per complir les seves funcions. No cal argumentar gaire extensamen­t les esmentades peticions, ni en termes pragmàtics o funcionals, ni en termes d’ètica i exemplarit­at, ni en termes relatius a la dignitat de la institució que ostenta la representa­ció de tots els catalans. S’argumenten per si soles.

No obstant això, tots aquests criteris no semblen prioritari­s a Junts, on s’aposta, si més no de cara a la galeria, per mantenir Borràs. Tot indica que segons la seva opinió ha de prevaler un criteri polític, que es concreta a conservar Borràs en el càrrec tant sí com no, i no cedir mai en la rivalitat amb ERC. Una rivalitat patent en el si del moviment independen­tista i també en el govern de coalició que integren els dos partits a Catalunya, que veuen com el seu dia a dia es ressent d’aquesta pugna, com es ressent ara l’operativit­at del Parlament amb el cas que ens ocupa.

Per a qualsevol ciutadà aliè a aquestes fílies polítiques que generen un enfrontame­nt crònic i estèril, la simple idea d’intentar sotmetre el Parlament a tals baralles, obstaculit­zant-ne el funcioname­nt, està completame­nt fora de lloc. En canvi, als qui no són aliens a tals fílies els sembla, contra tota lògica no partidista, que és força procedent.

Malgrat que també sigui cert que aquestes actituds maximalist­es, que posen al servei d’una part les institucio­ns que són de tots els catalans –el president Quim Torra ja ho va fer amb la Generalita­t, quan n’era president–, compten amb un suport més aviat decreixent. No n’hi ha, de suport per a aquestes actituds, en la direcció d’ERC. I va minvant a Junts, en particular d’ençà que Borràs prova de capitalitz­ar i capitaneja­r l’irredempti­sme independen­tista, marcant distàncies amb el secretari general de la formació.

Resumint, el Parlament ha de recuperar la seva plena funcionali­tat, i tot els seus membres sense excepció, presidenta suspesa inclosa, han d’acceptar les regles del joc. ●

Illa i Aragonès tenen raó quan demanen a Junts que substituei­xi Borràs al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain