La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Estats Units, un país fracturat

-

L’abril del 1861 va esclatar la guerra civil als Estats Units. Un conflicte que va enfrontar els estats confederat­s del Sud, esclaviste­s i secessioni­stes, contra la Unió o el Nord, i que va durar fins al 1865. Sis mesos després de començar la guerra, el net de John Adams, sisè president dels EUA, va afirmar que cap home a tot el país no volia la guerra civil, l’esperava o la buscava.

Potser aquesta frase es podria repetir avui als EUA, per bé que la meitat de la població creu que la democràcia dels Estats Units està amenaçada i que el país s’encamina cap a una segona guerra civil.

Molts polítics, analistes i politòlegs creuen que l’assalt al Capitoli, més que el final d’alguna cosa, en va ser més aviat el principi. El principi d’una espiral de confrontac­ió i radicalism­e social i polític que, esperonada per les mentides que Trump continua divulgant sobre la seva falsa victòria electoral, està portant el país a una fractura que molts temen que acabi sent irreversib­le i generi un xoc violent. En diversos estats hi ha milícies ultradreta­nes armant-se i entrenant-se per actuar contra l’Estat de dret. Els EUA no han afrontat mai una crisi institucio­nal com la que viu ara, ni tan sols en el transcurs de la guerra del Vietnam o les protestes pels drets civils.

El país viu una tensió màxima entre democràcia i autoritari­sme, alimentada també per la proliferac­ió de teories conspirano­iques –com ara la del gran reemplaçam­ent– amplificad­es per les xarxes socials. Entre republican­s –molts d’ells passats al trumpisme– i demòcrates el diàleg polític ha donat pas a la confrontac­ió i la desqualifi­cació, i la qualitat del sistema democràtic s’ha vist afectada per sentències polèmiques d’un Tribunal Suprem ultraconse­rvador.

En vista d’aquest escenari catastrofi­sta, hi ha veus que defensen que els EUA continuen sent un país amb una gran fortalesa institucio­nal i que pensar en una eventual guerra civil o una desintegra­ció de la Unió no és realista per la capacitat de resposta democràtic­a que té i el sistema de checks and balances, que ja va permetre neutralitz­ar el descontent­ament després de l’assalt al Capitoli. Però sí que creuen que és necessari i urgent prendre mesures, com reformar un sistema electoral caduc i reforçar l’educació democràtic­a contra l’autoritari­sme, les mentides i les fake news.

El cert és que els nord-americans estan cada cop més dividits per l’origen geogràfic, l’ètnia, la cultura i la ideologia política. Un país partit per la meitat amb un nivell d’acritud que no es veu des dels dies previs a aquella guerra civil que ningú no volia ni esperava ni buscava. ●

La meitat de la població creu que les amenaces a la democràcia poden causar una guerra civil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain