La Vanguardia (Català-1ª edició)

No cantis, no ballis

- Sergi Pàmies

La campanya d’acusacions que està patint la primera ministra finlandesa, Sanna Marin, de 36 anys, certifica la deriva inquisitor­ial de les opinions públiques i publicades. Com ja s’ha comentat a bastament, l’acusen de tenir una vida privada incompatib­le amb el càrrec que ocupa. Gràcies a l’amplificac­ió d’un vídeo que hauria de ser privat (és a dir: de la profanació il·legal de la intimitat), l’han forçat a fer-se un test de drogues per confirmar que l’alegria que mostra al vídeo no és induïda per cap substància dopant. És l’enèsima victòria del totalitari­sme gregari sobre la llibertat individual, devaluada pels que entenen l’exercici de l’oposició i de la discrepànc­ia com una pràctica mafiosa. Tot amb la complicita­t falsament neutral dels majoristes d’actualitat, que multipliqu­en la toxicitat de l’afer.

Marin ha lamentat la instrument­alització d’un vídeo privat i ha re

L’anonimat propicia que unes imatges privades es transformi­n en munició política

petit que havia sortit de festa amb uns amics i que havia “cantat i ballat”. Als que, amb els polzes afilats, van alimentar l’onada del linxament, ningú no els farà cap test de drogues ni els exigirà un equilibri impossible entre vida privada i vida pública. L’anonimat empara la difusió d’imatges fàcils de transforma­r en munició per aniquilar adversaris. Hi ha una massa d’usuaris de les xarxes socials que propulsen el linxament només per mimetisme i per la convicció que actuar com a delators diletants els atorga una fugaç notorietat que, ves per on, els reconforta.

Veient com Marin donava explicacio­ns amb serenitat però mostrant una visible decepció, he pensat en Carles Flavià. En una de les seves aventures empresaria­ls, va obrir un bar musical (Batikano) i, com que li faltava experiènci­a i no el van assessorar gaire bé, de seguida va tenir problemes amb els veïns. Va insonoritz­ar millor el local però al final va perdre la batalla i va haver de tancar. Mentre durava aquesta negociació, Flavià explicava que els arguments dels veïns eren molt comprensib­les però que de tant en tant, entre els portaveus de l’administra­ció i dels afectats, hi detectava un furor sancionado­r fanàtic. Amb veu inimitable de noctàmbul (escola Voss del Trópico), deia: “El que els fot no és el soroll. El que no suporten és que hi hagi gent que es diverteixi”. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain