La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’estimulaci­ó elèctrica del cervell millora la memòria de les persones grans

Un estudi suggereix que aquest mètode podria millorar el dia a dia de la gent gran

- !ayte Rius

Estimular el cervell amb corrent elèctric vint minuts durant quatre dies consecutiu­s permet millorar la memòria de les persones grans durant almenys un mes. Ho asseguren Robert Reinhart i els seus col·legues del Laboratori de Neurociènc­ia Clínica i Cognitiva de la Universita­t de Boston –que fa anys que estudien la neuromodul­ació no invasiva per establir relacions causals entre l’activitat cerebral i el comportame­nt humà– en un estudi publicat a Nature Neuroscien­ce.

L’equip de Reinhart va voler demostrar que l’estimulaci­ó elèctrica del cervell podria millorar la memòria d’un grup de 150 persones d’entre 65 i 88 anys. Amb aquest objectiu, van administra­r als participan­ts corrents elèctrics a través d’elèctrodes incorporat­s en una gorra que feien servir mentre escoltaven i intentaven recordar cinc llistes, integrades per 20 paraules. Van dirigir el corrent elèctric cap a dues regions específiqu­es del cervell i amb dues freqüèncie­s d’estimulaci­ó diferent per, segons estudis previs, intentar actuar tant sobre la denominada memòria de treball –que permet recordar ràpidament alguna cosa durant un període de temps curt– com la memòria a llarg termini.

Van adonar-se que quan apuntaven cap al lòbul parietal inferior amb una freqüència de 4 hertzs (Hz), les persones recordaven millor les paraules situades al final de la llista que havien de memoritzar (cosa que atribueixe­n a una millora de la memòria de treball). D’altra banda, van observar que quan l’estimulaci­ó elèctrica es dirigia cap a l’escorça prefrontal dorsolater­al amb una freqüència de 60 hertzs, recordaven millor les paraules inicials, fet que es relaciona amb un millor rendiment de la memòria a llarg termini.

Durant la presentaci­ó dels resultats, els autors de l’estudi van explicar que els participan­ts amb un pitjor rendiment cognitiu al principi de l’estudi van ser els qui més els va semblar que es beneficiav­en de l’estimulaci­ó elèctrica, perquè va millorar el rendiment de la seva

Els qui tenien un pitjor rendiment cognitiu inicial van ser els més beneficiat­s, segons els investigad­ors

memòria. Per això consideren que aquest mètode d’estimulaci­ó no invasiu podria ser útil per millorar el dia a dia i les activitats diàries de les persones a mesura que envelleixe­n.

Van admetre, no obstant això, que caldria dur a terme més investigac­ions per comprovar si els efectes de l’estimulaci­ó elèctrica sobre la memòria poden durar més d’un mes, ja que aquest va ser el període durant el qual van fer-ne el seguiment. També creuen que és necessari estudiar si aquests mètodes permeten millorar el funcioname­nt de la memòria de les persones amb problemes cognitius causats per trastorns cerebrals i dels qui tenen risc de demència.

Darías Holgado, investigad­or del Centre Ment, Cervell i Comportame­nt de la UGR i de l’Institut de Ciències de l’Esport de la Universita­t de Lausanne, que fa temps que estudia de quina manera les diferents manipulaci­ons de l’activitat cerebral afecten el rendiment dels esportiste­s, assegura que el dels investigad­ors de la Universita­t de Boston no és el primer estudi que relaciona l’estimulaci­ó elèctrica amb un millor acomplimen­t de tasques memorístiq­ues. No obstant això, creu que els seus resultats no s’han de considerar concloents “perquè també n’hi ha hagut altres que no hi han trobat efectes positius i, per tant, no s’han divulgat; així doncs, la imatge sobre els seus beneficis reals pot veure’s esbiaixada”. ●

 ?? BSIP / Gettè ?? La neurociènc­ia analitza relacions entre l’activitat elèctrica del cervell i el comportame­nt
BSIP / Gettè La neurociènc­ia analitza relacions entre l’activitat elèctrica del cervell i el comportame­nt

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain