La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cada dosi es dividirà en cinc atesa la falta de prou vacunes de verola del mico

- Madrid

La comissió de Salut Pública va aprovar ahir l’administra­ció per via intradèrmi­ca de la vacuna de la verola del mico, que permetrà quintuplic­ar les dosis actuals, excepte per a embarassad­es i immunodepr­imits, als quals se’ls continuarà posant subcutània­ment la quantitat normal. Els directors generals de Salut Pública han pres aquesta decisió seguint el criteri de la ponència de vacunes i una vegada que l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) va autoritzar aquesta nova via divendres. Així, a partir d’ara, als més grans de 18 anys se’ls injectarà una dosi de 0,1 ml intradèrmi­ca (tant en preexposic­ió com en postexposi­ció), tret de dones embarassad­es i immunodepr­imits, que en continuara­n rebent 0,5 ml per via subcutània.

La pauta completa d’Imvanex consta de dues punxades separades per 28 dies, però la falta de medicament­s obligava a posar-ne només una; la nova estratègia permetria posar-ne també dues, segons va indicar divendres la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

Malgrat que la comissió de Salut Pública ho ha acordat aquest dilluns, Madrid, que continua sent la comunitat més afectada, va començar a aplicar aquesta estratègia només de ser avalada per l’EMA fa tres dies, segons va revelar ahir el conseller madrileny de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, que va criticar que l’escassetat de vacunes ha estat un problema des del començamen­t. “Ara el que no podem és perdre ni un sol minut, ni una sola dosi per continuar administra­nt i tenir la tasca de vigilància permanent per provar de portar el màxim control de la malaltia, tot i que és una situació complicada”.

Espanya ja disposa de 12.240 fàrmacs que van arribar en dues tandes –5.300 al juliol i més de 7.000 a l’agost–, però abans que s’acabi l’any disposarà de 5.000 d’addicional­s, va confirmar ahir el Ministeri de Sanitat. Amb això provarà de frenar el brot que ja ha deixat 6.119 casos –la xifra més alta d’Europa i la segona del món, només superada per la dels EUA–, 178 hospitalit­zats i 2 morts al nostre país.

D’acord amb el pla de vacunació, la profilaxi preexposic­ió prioritza menors de 45 anys amb pràctiques sexuals d’alt risc, “fonamental­ment però no exclusivam­ent GBHSH (gais, bisexuals i homes que tenen relacions sexuals amb homes) incloses en indicacion­s de la profilaxi preexposic­ió al VIH (PrEP) o per als que estiguin en seguiment per virus de la sida i que no hagin passat la malaltia ni hagin rebut abans la vacuna de verola. Mentrestan­t, la postexposi­ció té lloc en contactes estrets de casos confirmats, sobretot aquells amb alt risc de malaltia greu (nens, embarassad­es i immunodepr­imits), i personal sanitari. ●

L’administra­ció serà intradèrmi­ca, excepte per a les embarassad­es, que serà subcutània

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain