La Vanguardia (Català-1ª edició)

Respecte a l’asfalt

- Albert Gimeno

L’atroç accident d’aquest cap de setmana a Castellbis­bal en què un automobili­sta va atropellar un grup de vuit ciclistes i en va matar dos torna a posar damunt la taula la fragilitat de determinat­s col·lectius sobre l’asfalt. No és el primer accident mortal –ni lamentable­ment serà l’últim– en què els integrants de clubs ciclistes pateixen els efectes dels excessos al volant de determinat­s energúmens que transiten sense control quan, de fet, no haurien ni de sortir al carrer.

El problema de fons a la carretera, al carrer, és la falta de respecte creixent d’uns per la seguretat i els drets dels altres. Això no va exclusivam­ent d’un esbojarrat o un malànima que envesteix unes persones que davant qualsevol incident a la carretera tenen les de perdre. Això va de la pèrdua de valors que aliena la ment del conductor que arremet sense pietat els ciclistes, que ennuvola el sentit al paio del patinet que passa a escassos centímetre­s de vianants indefensos en un semàfor, que provoca una paràlisi cerebral a qui esprinta amb la bicicleta en una vorera estreta de qualsevol de les nostres ciutats i deixa moltes persones tremolant.

El carrer, l’asfalt, la carretera s’ha convertit els últims temps en un plató angoixant que pretén retallar els drets per posar en relleu que la llei del més fort és l’única manera d’entendre la vida. Les normes tenen sentit per establir límits que protegeixi­n els més febles, i aquestes regles precisamen­t són les que els últims temps es vulneren, s’ignoren, sense cap tipus de pudor. Des de qui no cedeix el seient en un autobús a una persona gran o amb discapacit­at fins a qui accelera després d’atropellar uns ciclistes i fuig com una mala bèstia del lloc dels fets. Tot això són fets amb resultats de gravetat diferent però amb un denominado­r comú: els valors s’esquerden, i per tant s’obre la possibilit­at que es facin miques conceptes bàsics i essencials perquè la convivènci­a sigui generosa i enriquidor­a en lloc de convertir-se en un femer moral que fa pudor sense parar.

De fet, el desig no és aconseguir que la societat es converteix­i en un simulacre de pel·lícula de Disney, on tothom és estúpidame­nt bo i magnànim. No hem de ser il·lusos. Una cosa és Bambi, i una altra, la vida real. Cert. Però tocar de peus a terra no s’ha de traduir a viure en un infern. No pot comportar que l’existència pública de qualsevol persona hagi d’estar amenaçada pels instints de qualsevol desaprensi­u i que aquests, els salvatges del carrer, deixin de ser una excepció per passar a ser la moneda de canvi habitual a la via pública.

Exigim respecte i mantinguem una actitud ferma per evitar els abusos, que l’únic que aconseguei­xen és que la vida de la majoria sigui pitjor.

Les normes tenen sentit per establir límits que protegeixi­n els més febles

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain