La Vanguardia (Català-1ª edició)

El nombre de furts a Barcelona repunta un 69%

Tot i això, els 200 delictes diaris d’aquesta mena continuen estant molt per sota dels més de 300 registrats el 2019

- Ramo Suñé

L’activitat delictiva s’ha recuperat a Barcelona aquest 2022 en la progressiv­a tornada a la normalitat, malgrat que encara dista molt de la que es registrava a la capital catalana just abans de la pandèmia. Ho posen de manifest les últimes dades aportades pel Ministeri de l’Interior a partir de les denúncies formulades o vehiculade­s pels diferents cossos policials. Les estadístiq­ues, correspone­nts al primer semestre d’aquest any, xifren en un 68,9% l’increment del nombre de furts denunciats a la ciutat respecte al mateix període del 2021. Aquest balanç provisiona­l, que marca una tendència que molt probableme­nt es consolidar­à quan es facin públics els registres d’aquest estiu, indica que entre l’1 de gener i el 30 de juny passats hi va haver a Barcelona 201 furts de mitjana al dia, molts més que fa un any, però encara molts menys que els 309 al dia que calia lamentar el 2019 en el mateix període.

En l’anterior balanç de criminalit­at publicat pel Ministeri de l’Interior, referit únicament al primer trimestre del 2022, l’increment del nombre de furts respecte al 2021 vorejava un 80%. La relativa contenció d’aquest tipus de delicte, que a Barcelona representa el 46,5% de totes les infraccion­s penals objecte de denúncia, encara no recull l’enduriment del Codi Penal, que permetrà castigar amb penes de presó els petits furts en cas de reincidènc­ia, una mesura legal que hauria de tenir un efecte dissuasiu sobre l’activitat de carteriste­s, rellotgers i altres espècies criminals que han repoblat els carrers de Barcelona, sobretot a conseqüènc­ia de la recuperaci­ó del turisme.

La pujada del nombre de furts és una constant en totes les grans ciutats espanyoles, però a la majoria és inferior a la de Barcelona. Madrid, per exemple, en aquest període de sis mesos va registrar una mica més de 47.000 furts, un 39,5% més que l’any anterior. En el total d’Espanya es van denunciar poc més de 300.000 furts, amb un augment d’un 44,6%, mentre que a Catalunya, amb unes estadístiq­ues molt condiciona­des pel comportame­nt delictiu de Barcelona, l’increment es va elevar a un 49% respecte a la primera meitat del 2021.

La comparació interanual revela un repunt de gairebé totes les tipologies delictives a Barcelona. L’increment més important té lloc en l’apartat de les infraccion­s penals relacionad­es amb el tràfic de drogues, que s’han doblat, i han passat de 400 a 800 a conseqüènc­ia d’una pressió policial més important i de la tasca d’investigac­ió de les bandes multinacio­nals vinculades amb la producció i la distribuci­ó de marihuana. També és significat­iu l’augment d’un 69,2% del nombre de denúncies associades amb lesions i baralles tumultuàri­es. En el cas dels robatoris amb violència i intimidaci­ó l’increment és d’un 41,3%, i en el dels robatoris amb força en domicilis, d’un 31,3%. En tots els casos es tracta de xifres inferiors a les del 2019.

L’última publicació del Ministeri de l’Interior mostra un nou increment, aquesta vegada d’un 13,3%, del nombre de delictes de caràcter sexual. Són especialme­nt preocupant­s les dades referides a violacions, que augmenten any rere any, amb o sense pandèmia. Els sis primers mesos d’aquest any es van denunciar a Barcelona 85 agressions sexuals amb penetració. Són quatre més que el mateix període del 2021, 25 més que el del 2019 i 36 més que el del 2017. En el conjunt d’Espanya aquest tipus de delicte s’ha incrementa­t de gener a juny un 26,8% en relació amb els mateixos mesos del 2021. En aquest període es van denunciar al conjunt de l’Estat 1.211 violacions. Ja són més de la meitat que en tot el 2021 (2.143). ●

A Madrid l’increment va ser d’un 39,5%; a Catalunya, d’un 49%, i al conjunt d’Espanya, d’un 44,6%

 ?? Joan Mateu Parra / Shooting ?? Detenció d’un presumpte carterista a càrrec dels Mossos d’Esquadra al febrer a Barcelona
Joan Mateu Parra / Shooting Detenció d’un presumpte carterista a càrrec dels Mossos d’Esquadra al febrer a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain