La Vanguardia (Català-1ª edició)

La intel·ligència artificial pren la indústria del cinema

L’automatitz­ació de processos recorre totes les fases de la producció

- Josep Lluís Micó

La intel·ligència artificial s’està aplicant en múltiples fases i tasques de la producció audiovisua­l, sobretot allà on la indústria és més pròspera i poderosa, com Hollywood.

Tot i que algunes tasques en aquest sector s’han mostrat tradiciona­lment esquives a la introducci­ó dels ultimíssim­s avenços tecnològic­s, la situació està canviant de manera accelerada.

En manifestac­ions culturals com la música o l’art digital, aquests sistemes estan consolidat­s des de fa anys. I, ara, estan conquerint igualment la pantalla gran. Un gran nombre de superprodu­ccions dels grans estudis dels Estats Units inclouen efectes especials basats en l’aprenentat­ge automàtic o machine learning. Així ho testifique­n exemples com El irlandés, dirigida per Martin Scorsese el 2019, o Vengadores: endgame, també del 2019 i realitzada per Anthony i Joe Russo.

Els algoritmes simplifiqu­en una feina tan àrdua com aquesta i redueixen en moltes hores la dedicació dels tècnics humans. Com és sabut, la tecnologia impregna totes i cadascuna de les dimensions dels negocis del present.

Amb la incorporac­ió de la intel·ligència artificial al cinema, els resultats poden ser més positius, i el benefici pot arribar abans. Per començar, aquesta innovació s’està fent servir per assistir els guionistes.

Encara sembla llunyà el moment en què les màquines pensin i desenvolup­in arguments complexos i diàlegs creïbles completame­nt. Tot i això, la investigac­ió en aquest terreny no s’atura. En el cas de Vengadores: infinity war (Anthony i Joe Russo, 2018), la intel·ligència artificial va contribuir de manera crucial a crear el personatge de Thanos.

Com que s’alimenten de grans quantitats de dades, els instrument­s de machine learning es poden valer d’aquesta informació sobre èxits i fracassos anteriors per prendre decisions encertades. La preproducc­ió és una altra activitat estressant que es veu afavorida per la intel·ligència artificial: per planificar els horaris adequats d’acord amb les agendes dels actors i la resta de profession­als de la pel·lícula, per trobar ubicacions disponible­s i econòmique­s segons les necessitat­s de la història, etcètera.

En l’edició, el reconeixem­ent facial automàtic permet trobar ràpidament els plans en què apareixen determinat­s intèrprets, cosa que, abans, ocupava molt de temps dels muntadors.

Les divisions editorials de les empreses de mitjans globals han d’adequar els continguts dels films al públic de cada mercat, en funció dels valors, la cultura... de les diferents regions.

La intel·ligència artificial s’està utilitzant profusamen­t en la generació de subtítols, gràcies al processame­nt de llenguatge natural. Com ja fan gegants de les pantalles com Disney o Netflix, en la promoció de les estrenes es té en compte l’avaluació digital de la base d’espectador­s potencials, l’emoció que genera el relat en l’audiència i la popularita­t dels actors. ●

Els algoritmes ajuden en tasques àrdues i redueixen moltes hores la dedicació dels tècnics humans

 ?? NrCAi/P ??
NrCAi/P
 ?? LV ?? Algori#$%&' ' dVengadore­s: infinity war’ la intel·ligència artificial va servir per crear Thanos i a ‘El irlandés’ (a baix) es va utilitzar el ‘machine learning’
LV Algori#$%&' ' dVengadore­s: infinity war’ la intel·ligència artificial va servir per crear Thanos i a ‘El irlandés’ (a baix) es va utilitzar el ‘machine learning’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain