La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les cares de la moneda

- Jorge de Persia

Collegium 1704 + Collegium Vocale 1704

Direcció: Václav Luks

Lloc i data: Espai Ter. Festival de Torroella de Montgrí (21/VIII/2022)

Jan Dismas Zelenka (16831764) és un gran compositor de la impression­ant pedrera d’aquella Bohèmia del Sacre Imperi. Coneixem poc dels compositor­s txecs que han fet un camí important cap al classicism­e mozartià i fins i tot un preromanti­cisme que en alguns aspectes anuncia el caràcter de la música inicial d’un Schubert. Noms com Jan Stamitz i posteriorm­ent Jan V. Vorisek, important contempora­ni del primer. Aquest grup coral instrument­al txec que va tancar l’actual edició del Festival de Torroella, sap indubtable­ment del caràcter singular de la seva història musical.

L’obra de Zelenka és d’una vitalitat sorprenent, amb les lluminàrie­s d’un catolicism­e regnant; brillant contrapunt, un dinamisme molt marcat, una gran força expressiva, convincent, que ja anuncia trets del classicism­e. En aquesta ocasió el grup va interpreta­r la Missa Omnium Sanctorum (catalogada ZWV 21) amb moments brillants del cor i passatges d’una gran força expressiva manifesta ja en el Kyrie, alhora que amb bona resposta del nombrós grup instrument­al, corda majoritàri­ament.

El director Luks va imprimir vitalitat a la interpreta­ció, si bé amb gest massa manifest, més propi del repertori romàntic, tot i que igualment innecessar­i en concert. Solistes, la soprano Deborah Cachet en un solo de qualitat, i la resta amb alts i baixos. Tots van cantar Zelenka amb una tècnica molt definida, d’emissió oberta, afí a aquesta partitura.

Però en el terreny de Händel –el programa es va obrir amb Dixit Dominus (HWV 232)–, l’obra primerenca del gran compositor i escrita en un context del barroc italianitz­ant (aquí utilitza el llatí) no encaixa amb el seu estil ni el seu caràcter. Les àries per a solistes i sobretot el duo de sopranos de De torrente in via exigeixen un plantejame­nt interiorit­zat i no l’expressió vocal que vam sentir. Les intervenci­ons del cor abruptes des del començamen­t, amb un tractament efectista de contrastos i arcs i sobretot la presència exagerada del director (llavors es treballava des del teclat), ens van deixar una versió incomprens­ible, i fora de caràcter. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain