La Vanguardia (Català-1ª edició)

La valentia de Xavi

- Santi Nolla

La possessió no és una arma ni d’atac ni de defensa. És d’ordre. Els entrenador­s del Barça han viscut molt de temps obsessiona­ts amb l’organitzac­ió, amb el tema de la possessió, la posició i la pressió. Però al final quan realment han sortit i han triomfat de debò ha estat quan han jugat amb el màxim risc. Històricam­ent al Madrid han manat gairebé sempre els jugadors, i al Barça, l’entrenador. A Catalunya s’ha intentat visualitza­r la figura de l’encarregat de la botiga també en el futbol. Al Reial Madrid venien els dependents; al Barça, l’encarregat.

Una altra qüestió és quan hi havia Di Stéfano o Messi. Els números u marquen el to del club siguin on siguin. Cruyff com a entrenador no va ser un catedràtic conceptual, encara que ho hagin volgut vendre així; va ser un geni intuïtiu, llest i futboler, molt espavilat, que va saber jugar amb el risc, va apostar i li va sortir bé moltes vegades i d’altres no. Xavi és un fill del sistema, orfebre del millor centre del camp de la història blaugrana i entrenador amb idees clares i intel·ligència emocional. En la victòria contra la Reial Societat va ser tan decisiu com Ansu Fati, Lewandowsk­i o Pedri.

El Barça, amb un empat al marcador, va jugar amb quatre davanters nats: Ansu Fati, Lewandowsk­i, Raphinha i Dembélé. En tot just 8 minuts van resoldre el partit i en 13 van fer el quart gol sense el francès sobre el camp. Xavi s’ho va jugar tot, va arriscar i va ser un festival. Va jugar amb només tres homes al darrere (els tres centrals que alguna vegada havia utilitzat Koeman amb èxit) i va fer servir totes les armes. Que són moltes. Ja havia començat amb una alineació sense cap dels capitans. Tot i això, si Busquets hagués pogut

Els tècnics del Barça gairebé sempre busquen l’ordre, però triomfen més quan s’imposa el risc

jugar, hauria estat titular.

L’absència dels capitans a l’onze inicial va permetre al Barça ser molt intens a la primera part i, sobretot, mantenir un to físic elevat a la segona. Xavi, en el descans, va demanar pausa i possessió més llarga per a la segona part. Li van fer cas, i ell hi va afegir els focs artificial­s, amb una explosió ofensiva que va deixar la Reial sense forces. Imanol, el bon tècnic del club donostiarr­a, va reconèixer al final del matx que el seu equip havia baixat físicament. En canvi, el Barça anava llançat.

Els tècnics blaugrana acostumen a buscar l’ordre per atacar els partits, però, com més arrisquen, més triomfen. L’exemple de Xavi a Sant Sebastià és poderós. El Barça està indissolub­lement unit a les emocions i al risc, encara que s’entengui perfectame­nt que els responsabl­es busquin l’organitzac­ió perfecta. En el futbol d’avui, tot i això, els components més passionals s’han imposat als acadèmics criteris de robotitzar el joc. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain