La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alemanya pacta amb el Canadà fonts d’energia per a l’adeu al gas rus

Trudeau promet a Scholz hidrogen verd i estudiarà la manera d’exportar gas liquat

- Porto-Paz López

Alemanya busca noves fonts i proveïdors d’energia per assortir-se a mitjà i llarg termini per aparcar la seva encara forta dependènci­a del gas rus, agreujada per la velada amenaça de Putin de tancar l’aixeta. Mentrestan­t, treballa en l’emmagatzem­ament de gas per afrontar un hivern que s’anuncia difícil, tant per a les necessitat­s energètiqu­es de la indústria com per a les cases en matèria de calefacció.

En aquest context generat per la guerra de Rússia contra Ucraïna, el canceller, Olaf Scholz, i el ministre d’Economia i Clima, Robert Habeck, han anat al Canadà per firmar un acord de recepció a llarg termini d’hidrogen verd i per a altres pactes bilaterals. Aquest moviment segueix el recent suport de Scholz a la reactivaci­ó del projecte del gasoducte Midcat, que connectari­a Espanya i Portugal amb França per portar gas algerià al cor d’Europa, i a altres intents de diversific­ar les importacio­ns alemanyes d’energia.

En roda de premsa, ahir a Montreal, Scholz i el seu amfitrió, el primer ministre canadenc Justin Trudeau, van insistir en la importànci­a de l’hidrogen verd per al futur, però el missatge latent és com Europa passarà aquest hivern. “És important que no caiguem a la trampa de Putin”, va dir el canceller alemany. “Farem el que puguem” per contribuir al subministr­ament d’energia a curt termini, va prometre Trudeau.

Alemanya també voldria gas natural liquat (GNL) canadenc, però actualment el Canadà no disposa de terminals per a l’exportació, i es tardaria anys a construirn­e. Significat­ivament, Trudeau va dir que el seu país “explorarà vies per veure si té sentit exportar GNL i si és un negoci viable exportar GNL directamen­t a Europa; hi ha converses econòmique­s en marxa entre empreses del Canadà i d’Alemanya”. El viatge alemany al Canadà és de tres dies, amb parades a Toronto i a Stephenvil­le, a l’illa de Terranova, on es desenvolup­en tecnologie­s d’hidrogen.

La contínua amenaça de Putin de tancar l’aixeta del gas rus que envia a Alemanya –d’on es distribuei­x després a altres països europeus– a través del gasoducte Nord Stream 1 al mar Bàltic contribuei­x al nerviosism­e del debat energètic a Berlín.

A llarg termini, Alemanya també espera poder-se assortir de gas liquat qatarià –construirà dues terminals de recepció– i d’hidrogen verd de la Unió dels Emirats Àrabs (UEA), a més de gas liquat dels Estats Units i hidrogen verd noruec.

Però ara l’objectiu del Govern germànic és emmagatzem­ar gas per a l’hivern. Els dipòsits se situen ara en un 79,5%. Per ordre ministeria­l, l’1 d’octubre han d’estar plens fins a un 85%, i l’1 de novembre, fins a un 95%. Cal garantir no només la producció, sinó també la calefacció, ja que la meitat de les cases alemanyes s’escalfen amb gas. Diumenge, abans d’emprendre el viatge al Canadà, el ministre d’Economia, l’ecologista Habeck, va cridar a no caure en el pànic, però va demanar d’estalviar. “Alemanya ha de consumir d’un 15% a un 20% menys de gas de l’habitual. Si ho aconseguim, tenim bones opcions per passar l’hivern”, va afirmar a Berlín.

El socialdemò­crata Scholz espera que les dificultat­s de subministr­ament de gas a Alemanya s’acabin a finals del 2023. Mentrestan­t, es carrega amb la reducció de fluxos. La inquietud creix després de l’anunci divendres del gegant energètic rus Gazprom del tancament tres dies per mantenimen­t del Nord Stream 1, mantenimen­t no previst al calendari. Sí que estava previst el tanca

La recessió amenaça la primera economia d’Europa i creix la inflació, segons alerta el Bundesbank

ment anual de deu dies que es va fer al juliol, i que ja va provocar tensions.

De resultes de l’emergència energètica i d’altres factors, la primera economia d’Europa afronta una més que probable recessió, mentre la inflació continua accelerant-se i podria assolir un màxim de més d’un 10% aquesta tardor, segons va vaticinar ahir el Bundesbank, el banc central alemany, al seu informe mensual de l’agost.

Amb una gran indústria molt exposada al gas rus, Alemanya és un dels països europeus més vulnerable­s a qualsevol tall en el subministr­ament d’energia, i l’actual pujada dels costos ja està afectant la producció a les fàbriques. “El descens de la producció econòmica els mesos d’hivern és ara molt més probable –afirma el Bundesbank a l’informe–. L’alt grau d’incertesa sobre el subministr­ament de gas aquest hivern i les fortes pujades de preus probableme­nt pesaran sobre les cases i les empreses”.

Els experts del banc central pronostiqu­en a hores d’ara una contracció del PIB alemany el segon semestre d’aquest any i que això pugui conduir a una recessió ja el primer trimestre de l’any vinent.

 ?? ?? El canceller alemany, Olaf Scholz, i el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, en roda de premsa conjunta ahir a Mont-real
El canceller alemany, Olaf Scholz, i el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, en roda de premsa conjunta ahir a Mont-real
 ?? BHRISTINNE MUSCHI / Reuters ??
BHRISTINNE MUSCHI / Reuters

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain