La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 11640

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Onomatopei­a que apliquem a la sentida de les pulsacions internes d’un teixit inflamat. Pesantor general, probableme­nt després d’haver buidat unes quantes copes de vi. 2 Teníeu la identitat del germà gran. Monàrquics. Amèrica sense la simpàtica alemanya.

3 El cos de l’Olga. Fa més i més agut. Xopa. 4 El líquid element més important tant al nostre cos com en el conjunt del planeta. Feien la tercera missa del dia, nerviosos com els aspirants a unes oposicions. 5 Forma poètica de denominar els pobres núvols. El palíndrom més estrany. Raresa d’ateu. Goso perdre el cap.

6 Puny d’espasa. Amarada de coneixemen­ts que li omplen el cervell de coses. Decadència. 7 Cable que subjecta tot pal o masteler perquè no caigui vers la popa. Rebentarà. Amor viu. 8 Vibració audible. Proper a la vida quotidiana. Poble bíblic que els francesos troben malsonant de pronunciar. 9 Pom per agafar-se. Oculta pel prestidigi­tador. 10 La deixa anar el caragol per allà on passa. Castigaré. Pujo sense ser-hi. 11 Principi etimològic. Presó.

A vosaltres, nord-americans. Gros i bru.

12 Centúria. Tranquil·litzi. El mallorquí. La part fosca de l’Uruguai. 13 Tracta santa Teresa vilment. Encercles la ciutat, com passa a Barcelona. 14 Els elements que el químic troba necessaris perquè el seu experiment funcioni. Subministr­at en les proporcion­s degudes.

VERTICALS 1 El neerlandès que se sent com nou als antípodes, quan viatja fins a Auckland. Subvencion­ar estudiants amb un xai de primera. 2 Apresseu algú a completar la tasca. Tocat del bolet i amplificat. S’acosta, baixa. 3 Xai. Dit de l’animal que acostuma a tirar guitzes. Tracta amb tanta condescend­ència algú que el malacostum­a. 4 Soldat d’un cos d’infanteria que formaren els francesos a Algèria. Fruit abundant, com el mannà bíblic. Alci el cos, escuat. 5 El primer de tots. Vents del sudoest. Delícia gastronòmi­ca molt apreciada pels usuaris de les escopetes de caça. 6 Morè. Moixó. Cobrim. Còpula iòdica. 7 Esparraqui un vestit de ballarí especialit­zat en comiats de soltera. Ajuntàveu.

8 Remar enrere. Sol·licita. Cues de maniquins. 9 Dues escales de pintor obertes, de perfil. Emprenyat a la irlandesa. Deu centenars. 10 Zona sense muntanyes. Estimar la Bonet. En un cert sentit, parella.

11 Afecció respiratòr­ia intermiten­t. Obriu les finestres i ventileu. Portada dialèctica.

12 Res no és. Recordada d’una manera poètica. Esses de brúixola. 13 Tresor de col·leccionist­a. El romà fuig quan descobreix el complex d’Èdip. Presonera amb gonorrea. 14 Aquesta la tens sempre a l’abast. Pallasso que vesteix ridiculitz­ant la moda masculina, amb la cara arrugada i el nas vermell.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain