La Vanguardia (Català-1ª edició)

Washington aporta 3.000 milions més a l’exèrcit d’Ucraïna

-

El dia del 31è aniversari de la independèn­cia d’Ucraïna, que els EUA van homenatjar amb la promesa d’una altra injecció de dòlars multimilio­nària, Linda Thomas-Greenfield va expressar un desig: “Fem tot el que puguem perquè tornin les flors i els balls a aquesta commemorac­ió”, va dir l’ambaixador­a dels EUA davant l’ONU a la reunió del Consell de Seguretat dedicada a la data que “marca una fita trista i tràgica”, en paraules d’António Guterres, secretari general de l’organitzac­ió.

El mateix dia de felicitat, una jornada lúgubre: ahir també es van complir sis mesos de la invasió, i ThomasGree­nfield va lamentar que “els focs artificial­s hagin estat substituït­s per foc real”.

A Washington, en la seva estratègia de cooperació amb el Govern de Volodímir Zelenski, la Casa Blanca es disposava a anunciar una ajuda de 3.000 milions de dòlars per a les tropes de Kíiv. Aquests diners finançaran contractes per a almenys tres tipus diferents de drons i altres armes, munició i equipament.

El total d’aquesta cooperació, la més important fins ara, inclourà finançamen­t de drons Puma, de maneig manual; dels Scan Eagle de vigilància, de més resistènci­a i que es llancen amb catapulta, i l’anomenat British Vampire, que es pot propulsar des de vaixells.

Aquest lliurament de material militar pretén tenir un efecte en la defensa del país a llarg termini, i suposa, a més, un clar pronunciam­ent del suport dels EUA a Ucraïna. Ho va subratllar ThomasGree­nfield en la seva intervenci­ó al Consell, una reunió en què va sobrevolar el perill nuclear pels bombardejo­s a la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, sota control rus.

“Els llums d’advertènci­a parpellege­n. Qualsevol acció que posi en perill la seguretat nuclear és inacceptab­le. Una escalada de la situació pot portar a l’autodestru­cció”, va avisar Guterres.

Zelesnki, que va intervenir en remot, i l’ambaixador rus, Vassili Nebénzia, es van culpar mútuament de provocar aquest perill. I la Xina va anar a la seva. Mirant a Taiwan, el seu representa­nt va aprofitar per defensar “la integritat territoria­l nacional”. ●

 ?? Andrew Krav  en     A ?? Zelenski mostra a Johnson una placa amb el seu nom a Kíiv
Andrew Krav en A Zelenski mostra a Johnson una placa amb el seu nom a Kíiv

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain