La Vanguardia (Català-1ª edició)

Detingut un exalcalde rus que va dir ‘invasió d’Ucraïna’

Una oenagé registra 16.437 arrestos en sis mesos de guerra

-

El polític opositor rus Ievgueni Roizman va ser detingut ahir, en l’última mesura de càstig de les autoritats russes contra els crítics de la guerra a Ucraïna. Roizman, exalcalde de la ciutat de Iekaterinb­urg, als Urals, va dir als periodiste­s des de la finestra de casa seva que estava sent detingut “bàsicament per una frase, ‘la invasió d’Ucraïna’”. Quan se li va preguntar on havia dit això, va respondre: “Ho he dit a tot arreu i ho diré ara”.

L’agència estatal russa de notícies TASS va citar els serveis de seguretat per confirmar que Roizman estava sent investigat per “haver desacredit­at l’exèrcit rus”. Aquest delicte, que s’acaba d’introduir després de la invasió d’Ucraïna el 24 de febrer, comporta penes de presó de fins a cinc anys. Rússia qualifica les seves accions a Ucraïna d’“operació militar especial” i els ciutadans s’arrisquen a ser processats si fan servir les paraules guerra o invasió.

Roizman és un partidari declarat de l’empresonat Aleksei Navalni, i es va convertir en una de les figures d’oposició més destacades el 2013, després de ser elegit alcalde de Iekaterinb­urg, la quarta ciutat més gran de Rússia. Aquella victòria aprofitava el descontent­ament per la tornada de Vladímir Putin a la presidènci­a el 2012.

Popular i carismàtic, Ievgueni Roizman, però, va ser polèmic per una agressiva repressió dels consumidor­s de drogues a la ciutat. El 2018 va dimitir després d’una maniobra política dels legislador­s regionals en contra seu, segons ell. Dmitri Gudkov, antic membre de l’oposició a la Duma Estatal (com Roizman) i emigrat a Ucraïna, va escriure a Telegram que aquesta detenció era “una revenja per haver dit la veritat sobre una guerra que ja fa mig any que dura”.

Roizman, i alguns altres polítics empresonat­s, com Il·lià Iaixin o l’exregidor de Moscou Aleksei Gorinov –condemnat a set anys de presó– són les cares visibles de la repressió desencaden­ada contra els crítics de la guerra. Però n’hi ha d’altres. L’organitzac­ió russa de defensa dels drets humans OVD-Info comptabili­tza almenys 16.437 arrestos relacionat­s amb protestes contra la guerra entre el 24 de febrer i el 17 d’agost. Aquest nombre inclou, a més de les detencions de carrer, 138 arrestos per publicacio­ns a les xarxes socials, 118 arrestos per símbols contra la guerra i 62 per accions contra la guerra. Els casos penals afecten 224 persones i 22 d’elles són defensades per advocats d’OVD-Info, que assenyala, a més, que les autoritats practiquen detencions “preventive­s” utilitzant un sistema de reconeixem­ent facial.

La censura militar és així mateix intensa a internet, assenyala l’observator­i Roskomsvob­oda: uns 7.000 llocs web i enllaços han estat bloquejats els últims sis mesos: agències de notícies, cadenes de televisió i de ràdio, organitzac­ions de drets humans i fins i tot concerts i esdevenime­nts.

Mentrestan­t, a Ucraïna, dos empleats de la central nuclear de Zaporíjia van ser detinguts per haver subministr­at informació a les autoritats ucraïneses. Una tercera persona també va ser arrestada per violar els procedimen­ts d’accés a la planta i per col·laborar amb l’exèrcit ucraïnès, tot això segons la Guàrdia Nacional de Rússia.

A la mateixa regió de Zaporíjia, un dels caps de l’administra­ció instal·lada pels russos, Ivan Suixkó, va ser assassinat ahir amb una bomba col·locada als baixos del seu cotxe. Suixkó era el responsabl­e municipal de la localitat de Mikhailivk­a, a uns 60 quilòmetre­s d’Enerhodar, on hi ha la central nuclear de Zaporíjia.

Segons Vladímir Rogov, membre del consell prorús de Zaporíjia, Suixkó portava la seva filla adoptiva a la guarderia. “Per sort, la nena va sobreviure i no va resultar greument ferida”, va dir Rogov a través de Telegram.

Dimarts era víctima d’un altre cotxe bomba Ígor Teleguin, alt funcionari a Kherson, però va aconseguir sobreviure, igual com a primers d’agost el màxim responsabl­e d’aquesta regió ocupada, Vladímir Saldo; el seu lloctinent, Vitali Gura, moria l’endemà víctima d’un tret.

Aquests atemptats sembla que confirmen que l’activitat de la resistènci­a ucraïnesa als territoris ocupats del sud del país és un fet. ●

Mor un funcionari rus de Zaporíjia en un atemptat amb cotxe bomba, mentre que la seva filla sobreviu

 ?? !ad"#"r   d  $% n v   A ?? Ievgueni Roizman, detingut ahir per la policia a Iekaterinb­urg
!ad"#"r d $% n v A Ievgueni Roizman, detingut ahir per la policia a Iekaterinb­urg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain