La Vanguardia (Català-1ª edició)

Imran Khan serà detingut avui si li nega la fiança el jutjat antiterror­ista

- Jordi Joan Baños

No hi ha treva en la persecució per terra, mar i aire d’Imran Khan, el polític més popular del Pakistan. L’estira-i-arronsa amb el cap de l’exèrcit, Qamar Javed Bajwa, portarà avui a comparèixe­r davant d’un tribunal antiterror­ista el líder del Moviment per la Justícia (PTI).

Si els magistrats no li concedeixe­n la fiança, Interior ja ha advertit que l’ex primer ministre “serà detingut” i podria acabar a la presó.

Si fa cinc mesos l’objectiu era defenestra­r Khan a qualsevol preu, amb una moció de censura que va ser una apoteosi trànsfuga, l’objectiu actual és inhabilita­r-lo per a les eleccions del 2023, en les quals parteix com a clar favorit.

La seva nèmesi, el general Bajwa, hauria de ser rellevat a la tardor, després d’una pròrroga, però s’aferra al càrrec i estudia fer una visita Washington. Tot i que el seu predecesso­r, el general Rahil Sharif, era més popular que qualsevol polític, les tornes han canviat amb Imran Khan i el seu enorme suport al carrer, entre la classe mitjana i els joves. El recel de les forces armades, ara exacerbat, va començar quan Khan va voler nomenar el cap de l’espionatge.

El Pakistan acaba de fer 75 anys, però la seva economia està al caire del col·lapse, i la seva democràcia, encara a la incubadora. Acaba de prohibir als seus mitjans donar veu en directe a l’ex primer ministre, que al seu míting de dissabte va explotar contra la tortura sota custòdia del seu cap de gabinet, que hauria inclòs descàrregu­es elèctrique­s als genitals.

Després d’arremetre contra la jutgessa i els comandamen­ts que el mantenien sota arrest, qui ha acabat acusat de “desacatame­nt” i “terrorisme” ha estat Khan. Una broma de mal gust en un país amb 65.000 víctimes mortals en 20 anys. Als seus fans no els ha fet gràcia i blinden la seva casa d’Islamabad, disposats a tot. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain