La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA proven d’estovar Israel davant un possible acord nuclear amb l’Iran

Washington envia a la UE la seva resposta a la proposta de pacte amb Teheran

- Fernando García Washington. Correspons­al

Washington va respondre ahir a la proposta de la Unió Europea per a un pacte nuclear amb l’Iran que rescati l’acord assolit el 2015 entre les potències mundials i Teheran, suspès des de fa quatre anys pel rebuig unilateral del llavors president Donald Trump. L’Executiu iranià estudiava ahir a la nit la resposta del Govern de Joe Biden mentre el primer ministre israelià, Yair Lapid, pressionav­a els Estats Units i la UE perquè no firmin el pacte. L’acord aixecaria les dures sancions econòmique­s imposades a la República Islàmica a canvi que aquesta última acceptés una estreta supervisió internacio­nal del seu programa nuclear a fi d’impedir que fabriqui la bomba atòmica.

L’equip de Biden va remetre la seva resposta a Brussel·les, que al seu torn la va enviar a Teheran, sense fer públic el contingut. Ho va fer alhora que intentava estovar els governants israelians davant la possibilit­at d’acord amb l’Iran. Per això, l’assessor de Seguretat Nacional dels EUA va traslladar dimarts al seu homòleg israelià, Eyal Hulata, “el seu compromís que l’Iran no obtindrà mai armes nuclears” i el suport “ferm” de Biden respecte a “la capacitat d’Israel de dissuadir els seus enemics i de defensar-se davant qualsevol amenaça, incloent-hi l’Iran i els seus aliats”.

Però Lapid es va mostrar inflexible, i ahir va apressar els líders occidental­s que renunciïn al “mal pacte” que tenen sobre la taula, a parer seu fruit d’una manipulaci­ó dels iranians que Biden i els seus aliats haurien consentit mansament. El projecte d’acord –va adduir– no compleix la condició establerta pel mateix Biden: “Evitar que l’Iran es converteix­i en un Estat nuclear”, va dir.

Lapid va afegir que l’acord proporcion­aria a Teheran un guany inesperat que destinaria a enfortir el seu programa nuclear i a finançar perilloses organitzac­ions de la regió, algunes de les quals operen a les fronteres d’Israel; en concret, la supressió de les actuals sancions a l’Iran equival, segons Lapid, a un xec de 100.000 milions de dòlars a l’any “per desestabil­itzar l’Orient Mitjà”.

El governant israelià va avisar, a més a més, que el possible pacte “no obliga Israel”, que “actuarà per evitar que l’Iran es converteix­i en un estat nuclear”.

Als Estats Units, a Lapid i al seu Govern els donen suport alguns demòcrates i bastants republican­s. Com l’ultraconse­rvador senador de Texas Ted Cruz, que va qualificar l’acord de “catastròfi­c” i va prometre treballar per garantir que es bloquegi i finalment es reverteixi.

Al bloc occidental es tem, d’altra banda, que Rússia, una de les

Lapid diu que l’Iran guanyaria amb el pacte 100.000 milions a l’any que destinaria a “desestabil­itzar” la zona

potències involucrad­es en l’acord del 2015 però ara marginada per la invasió d’Ucraïna, aprofiti la fi de les sancions a l’Iran per intensific­ar les seves transaccio­ns amb aquest país, incloent-hi les de petroli i armes. D’altra banda, l’Iran podria aprofitar per omplir el buit deixat per Rússia al mercat petrolier europeu en virtut de les sancions a Moscou.

Dimecres l’Iran va iniciar exercicis per provar drons que els EUA temen que pugui subministr­ar a Rússia i que aquest país utilitzi a Ucraïna. I l’exèrcit dels Estats Units va anunciar atacs aeris seus a la ciutat siriana de Deir ez-Zor contra instal·lacions suposadame­nt utilitzade­s per grups afiliats al Cos de Guàrdies Revolucion­aris de l’Iran. Teheran va negar tota relació amb l’objectiu de l’atac, i el Pentàgon va assenyalar que la seva acció no està relacionad­a amb les negociacio­ns per a un possible pacte nuclear amb l’Iran. ●

 ?? AANA NEWS AGENCY / Reuters ?? La població de l’Iran es mostra escèptica sobre els beneficis d’un pacte nuclear; a la foto, dos ciutadans iranians a Teheran fa uns dies
AANA NEWS AGENCY / Reuters La població de l’Iran es mostra escèptica sobre els beneficis d’un pacte nuclear; a la foto, dos ciutadans iranians a Teheran fa uns dies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain