La Vanguardia (Català-1ª edició)

El diferent, l’estrany

- Antoni Puigverd

Llegeixo els dietaris d’Imre Kertész amb respecte reverencia­l. Qui ha sobreviscu­t a l’horror i a l’extrema penalitat dels camps nazis i qui, encongit i solitari, ha suportat la misèria moral del comunisme d’Estat, no perd el temps en floritures. S’han de comprendre –afirma– dues coses alhora. Semblen antagòniqu­es, són complement­àries: “La increïble importànci­a i significan­ça de l’existència individual, única, així com la increïble insignific­ança i falta d’importànci­a de l’existència individual, única”. Auschwitz és per a Kertész l’escandolos­a pedra fundaciona­l d’una nova ètica.

Convençut que serà un autor sense lectors ni reconeixem­ent, assisteix amb estupefacc­ió a l’interès que suscita a tot Europa la traducció de Sense destí, que va alçar-lo al Nobel (2002). Llibre inoblidabl­e, Sense destí (Quaderns Crema) és l’odissea d’un adolescent als camps de concentrac­ió nazis. Tot just sortit de la infantesa, a l’edat que els joves descobreix­en la complexita­t de la vida, ell ha d’assumir l’extrema degradació, la crueltat, la deshumanit­zació. Hi ha moltes escenes escruixido­res al llibre. Una d’elles exemplific­a l’antisemiti­sme hongarès. Amuntegats en un comboi, els jueus hongaresos arriben a la frontera del Reich. S’han emportat de valor tot el que han pogut, ignorants de l’horror que els espera. Els gendarmes hongaresos els comminen a lliurar les seves joies “a la pàtria” abans de travessar la frontera. Com que no ho fan, les arrenquen per força i acusen aquells compatriot­es desvalguts d’egoistes i traïdors a la pàtria. En una sola escena, el paquet sencer de la baixesa moral: mesquinesa, cobdícia, ressentime­nt, impietat.

Molts anys després, als dietaris ( El espectador, Acantilado), Kertész constata la pervivènci­a de l’antisemiti­sme. Què és ser hongarès?, pregunta. No ser jueu. I què és ser jueu? Tot allò que no és hongarès. L’antisemiti­sme com a concreció del rebuig a l’estrany. D’aquesta brutícia moral surt el votadíssim Orbán, reconstruc­tor del nacionalis­me hongarès.

El rebuig de tot allò estrany o diferent és una pulsió també present entre nosaltres, adaptada, no cal dir-ho, a les ibèriques circumstàn­cies. Tots els que, del seu cos nacional, rebutgen l’estranyesa, s’assemblen. Encara que no gosin o no puguin anar tan lluny. ●

S’assemblen tots els que, del seu cos nacional, en rebutgen l’estranyesa

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain