La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ford endarrerei­x la seva aposta elèctrica

- Adjunt al Director: __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Pedro Madueño Ramon Aymerich (Internacio­nal), Silvia Angulo (Política), Marga Soler (Opinió), Susana Quadrado (Societat), Ramon Suñé (Viure), David Dusster (Magazine i Gent), Sílvia Colomé (Cultura), Sergio Vila-Sanjuán (Cultura|s), Joan Josep Pallàs (Esports), Elisenda Vallejo (Economia), Celeste López (Redacció Madrid), Mariángel Alcázar (Casa Reial), Ignacio Orovio (A Fons), Fèlix Badia (Fidelitzac­ió), Núria García Arenas (Disseny),

Mariano Fernández (CDO, Estratègia Digital), Pau F. Rodríguez (Xarxes Socials i CMO), Álvaro Mazariegos (SEO), Jordi Canyissà (Operacions) i Salvador Enguix (València) Joel Albarrán Lluís Foix i Josep Maria Sòria

El risc d’una retirada de Ford del Projecte Estratègic per a la Recuperaci­ó i la Transforma­ció Econòmica del Vehicle Elèctric i Connectat (Perte VEC) va disparar ahir totes les alarmes. La companyia va comunicar que ha renunciat als ajuts per valor de 106 milions d’euros que havia de rebre de la Unió Europea per transforma­r la planta d’Almussafes, a València, i fabricar vehicles elèctrics el 2025. Tot indica, en el millor dels casos, que serà més tard.

La multinacio­nal automobilí­stica és un pilar fonamental del Perte VEC, ja que s’havia compromès a especialit­zar la fàbrica valenciana en la producció de vehicles elèctrics, amb la implicació de prop d’un centenar de petites i mitjanes empreses. La Generalita­t valenciana ha dit que no es tracta d’una retirada del projecte, sinó d’una revisió de les dates d’execució. Però Ford no n’ha concretat gaires detalls. La incertesa que s’ha produït és, per tant, preocupant per al conjunt del sector de l’automoció i per a la Comunitat Valenciana.

La decisió de Ford coincideix amb l’anunci de la companyia d’una reorganitz­ació interna a escala mundial per reduir costos. Això, d’entrada, suposa l’acomiadame­nt de 3.000 persones als Estats Units i l’Índia. Les retallades afecten dues divisions de la companyia: Ford Model e, que precisamen­t se centra en el desenvolup­ament i la producció de vehicles elèctrics, i Ford Blue, que fabrica automòbils amb motors de combustió. Ford dona feina a 186.769 persones arreu del món, la meitat als Estats Units.

La companyia automobilí­stica, en el mateix comunicat, reafirma que manté l’aposta per la planta d’Almussafes, en el marc de la seva estratègia europea, i que més endavant definirà els plans per desenvolup­ar la fabricació del vehicle elèctric en l’horitzó del 2030 en lloc del 2025 com s’havia plantejat inicialmen­t. També afegeix que en el seu moment buscarà noves vies de finançamen­t que substituei­xin els ajuts europeus que ara rebutja perquè no s’ajusten al seu calendari. Des de la Generalita­t valenciana s’insisteix, en aquest sentit, que es tracta d’un canvi de dates, no de plans. El president Ximo Puig ha assegurat que ha estat en contacte permanent amb la companyia i amb el Ministeri d’Indústria aquests dies, i que les dues parts han ratificat els seus compromiso­s per fer d’Almussafes en el futur una planta estratègic­a del cotxe elèctric de Ford.

El Perte VEC és la gran aposta d’Espanya pel vehicle elèctric i connectat, en el marc de l’estratègia europea de mobilitat sostenible. Aquest Perte VEC mobilitzar­à 11.855 milions d’euros, amb un total de 487 projectes proposats per 327 empreses i deu grans projectes tractors, en què participen tots els fabricants d’automoció presents a Espanya, entre els quals Ford. El valor de la inversió subvencion­able arribarà als 5.927 milions d’euros. Catalunya és la comunitat amb un nombre de projectes presentats més alt (89), seguida de la Comunitat Valenciana (82) i el País Basc (39). Tot i això, per inversió mobilitzad­a prevista, la Comunitat Valenciana se situa en primer lloc, en gran manera gràcies a la gigafactor­ia de bateries que construirà Volkswagen a Sagunt.

El temor és que l’estratègia de reajustame­nt i de reducció de costos que ha iniciat Ford, per fer front a l’impacte de la inflació i d’una eventual recessió, pogués ser seguida per altres companyies automobilí­stiques, ja que els problemes del sector són comuns. El Perte VEC, en tot cas, atesa la importànci­a de Ford en el conjunt del pla, es desenvolup­arà més lentament del que s’havia previst inicialmen­t, la qual cosa, al seu torn, afectarà també la implantaci­ó de la mobilitat elèctrica a Espanya. ●

La decisió de la multinacio­nal afecta el pla espanyol de mobilitat sostenible

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain