La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alegria a la finlandesa

- Maricel Chavarría

Quan t’agafen in fraganti, només cal demanar disculpes, curtes i rases. De la facilitat i la veracitat de la teva reacció dependran les conseqüènc­ies. Està clar que la primera ministra finlandesa no va tenir una gran idea quan va obrir les portes de la seva residència oficial a unes amigues influencer­s que no van dubtar a morrejar-se i documentar-ho amb la càmera. A la foto es reconeix el fons blau on Sanna Marin sol pronunciar els seus discursos oficials. L’acció de descobrir-se els pits per tapar-los després amb la paraula “Finland” resulta així –ja posades– més provocativ­a.

La dirigent ha sortit al pas intentant exhibir confiança encara que li tremolava la veu: “Segons la meva opinió, la foto no és apropiada. Demano disculpes. Aquest tipus de fotografia no s’hauria d’haver fet, però més enllà d’això, no va passar res extraordin­ari”.

A Sanna Marin no se li escapa que àudios, fotos i vídeos són una evidència fins que es demostri el contrari. El millor és no amagar el cap sota l’ala. A més, en aquest cas la gresca per si mateixa té poc de reprovable. El problema és el lloc escollit per fer-la. Perquè per molt petit i ben avingut que sigui el país de les saunes, serne la primera ministra està indefectib­lement renyit amb determinad­es frivolitat­s... sobretot quan la potència veïna està embrancada en una guerra invasora.

Ara bé, el partygate –la polèmica que va esclatar la setmana passada pels vídeos que la mostren ballant amb audàcia en una festa que es va celebrar amb amics i celebritat­s– l’ha portat a efectuar un al·legat pel dret a l’alegria i la vida. Un clam que entronca amb el votant jove i aquestes generacion­s que viuen la seva vida a les xarxes socials i sovint de manera desinhibid­a.

El món al qual s’enfronta avui Marin, no obstant això, continua sent el de les rigideses i les hipocresie­s de la política clàssica. El conflicte que li toca viure és interessan­t. Té a les seves mans la possibilit­at de fer trontollar determinad­es formes de l’ordre polític. Probableme­nt és lluny d’aconseguir-ho... Entre altres coses, perquè no està clar que pugui resistir el cop d’una tercera revelació, després de la del partygate i la de la foto de les influencer­s. I ja se sap que on n’hi ha dos n’hi ha tres... ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain