La Vanguardia (Català-1ª edició)

La llei del ‘només sí és sí’ arriba avui al Congrés per a l’aprovació definitiva

- Lorena Ferro

Després de dures negociacio­ns i esmenes, el Congrés dels Diputats dona llum verda dijous la llei de Garantia de la Llibertat Sexual, més coneguda com la llei del només sí és sí. L’esperada norma elimina la distinció entre abús i violació i el consentime­nt exprés serà la peça clau per jutjar els delictes sexuals. La llei, l’avantproje­cte de llei de la qual va sortir del Consell de Ministres el març del 2020, es va començar a gestar després de la polèmica sentència del cas de La Manada i tira endavant després de llargues negociacio­ns entre els ministeris d’Igualtat i Justícia. En cas d’aprovar-se com està previst, en el millor dels casos la nova norma entrarà en vigor a l’octubre

L’aprovació de la llei estrella del Ministeri d’Igualtat dirigit per Irene Montero es va endarrerir després que el Senat aprovés el 19 de juliol una esmena de JxCat d’un paràgraf que ja estava inclòs en el text però modificava una lletra. On el projecte parlava d’“a fi d’identifica­r i donar resposta a les violències sexuals més ocultes, com la mutilació genital femenina, la detecció de casos d’avortament i esterilitz­acions forçoses”, es va canviar per “forçosos” a petició de Junts.

La llei del només sí és sí modifica el Codi Penal per suprimir la distinció entre abús i agressió sexual i converteix el consentime­nt exprés en la clau per jutjar delictes sexuals. Aquesta diferencia­ció entre abús i agressió és precisamen­t l’origen de la norma després de la sentència pel cas de La Manada, que va considerar abús la violació grupal a una jove durant els Sanfermine­s de l’any 2016 i que va desfermar una onada de manifestac­ions ciutadanes. Tres anys més tard el Suprem va resoldre que havia estat una violació i va elevar les penes de presó dels implicats de nou a quinze anys.

El consentime­nt exprés serà a partir d’ara la clau per jutjar els delictes sexuals. “Només s’entendrà que hi ha consentime­nt quan s’hagi manifestat lliurement mitjançant actes que, consideran­t les circumstàn­cies del cas, expressin de manera clara la voluntat de la persona”, apunta textualmen­t el text aprovat, que també preveu multes per als que reenviïn imatges de tercers que s’hagin gravat sense autoritzac­ió.

La norma també aborda la violència vicària reconeixen­t el dret de les mares de menors assassinat­s per les seves parelles o exparelles a rebre ajuts i blinda el finançamen­t de les mesures previstes al pacte d’Estat contra la violència de gènere. A més a més, considerar­à violència sexual l’agressió, l’assetjamen­t de carrer, l’explotació sexual, la corrupció de menors, la mutilació genital femenina o la pornografi­a sense consentime­nt. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain