La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dos menors ferits crítics en saltar al buit en un incendi

Les víctimes són de nacionalit­at colombiana i feia només dos anys que havien adquirit el pis a Badalona

- Fede Cedó

Consternac­ió ahir al barri de la Salut de Badalona quan es va fer públic el balanç de l’incendi que hi va haver cap a les 9.30 hores al cinquè pis del bloc ubicat al 2325 del carrer Quevedo. Dos joves continuen en estat crític després d’haver-se precipitat al buit perquè fugien de les flames. Un tercer adolescent va poder ser rescatat des d’una finestra amb l’escala articulada dels Bombers.

“Ens hem adonat del que passava pels crits dels nois”, explicava la Pepi, una veïna d’un bloc veí que en aquell moment sortia al carrer. Quan va mirar cap a dalt va poder veure una intensa fumarada, que sortia del cinquè tercera, i els tres adolescent­s que hi vivien demanant auxili des de diferents finestres.

Els Bombers no van poder evitar que dos dels adolescent­s, de 13 i 15 anys, saltessin al buit per intentar caure sobre una base de matalassos i mantes que havien habilitat al carrer. El primer que va saltar tenia l’esquena totalment cremada, en canvi, el seu germà va relliscar i va caure a terra. El tercer, cosí de les dues víctimes, de 18 anys, era en una altra habitació i va poder ser rescatat i traslladat a l’hospital de Badalona, on va ser tractat pels símptomes per inhalació de fum i donat d’alta.

Els Bombers hi van enviar vuit dotacions, que van sufocar l’incendi en dues hores i mitja i van desallotja­r la resta dels veïns del bloc a través de l’escala, que no estava malmesa per les flames.

Per la seva banda, el Servei d’Emergèncie­s Mèdiques (SEM) va enviar 10 unitats terrestres i personal de suport psicològic que, immediatam­ent, a causa de la gravetat de les ferides, van traslladar els dos germans als hospitals de Can Ruti i

Vall d’Hebron respectiva­ment. Tots dos tenen un quadre d’extrema gravetat amb un pronòstic molt crític, i es tem per les seves vides.

Les flames es van propagar ràpidament cap a totes les estances a causa del corrent d’aire que hi havia perquè tenien totes les finestres obertes. Els tres joves, que llavors encara dormien, no en van poder fugir, per la qual cosa es van dirigir cap a les finestres de les seves habitacion­s, des d’on van començar a demanar auxili. “Els crits del primer que va caure eren colpidors, no els podré oblidar” mai, va relatar en Plácido, un testimoni directe.

Altres veïns, com en Santiago, asseguren que el protocol dels Bombers “va retardar que es col·loqués l’escala mecànica cap a la finestra des d’on sortien les flames”. Mentre duien a terme les operacions per portar l’escala articulada cap a una altra finestra, la segona víctima “semblava que podia esperar, però finalment va relliscar” i va caure. Mentrestan­t, els Bombers i veïns havien col·locat matalassos a la vorera per mitigar la caiguda. El tercer afectat va poder ser rescatat per la façana principal.

La família de les víctimes, d’origen colombià, és molt apreciada pels veïns. “Són molt bona gent, no molesten ningú”, insis

Els Bombers i els veïns van posar matalassos a la vorera per mitigar la caiguda dels adolescent­s

tia la Fina, una resident que tenia “certa amistat” amb la mare, que quan es va produir el sinistre estava treballant. Al pis, del qual van adquirir de propietat fa dos anys, hi vivien ella i els tres adolescent­s, que estaven de vacances. “Aquests dies anaven a l’esplai”. Segons els veïns, el pare dels dos ferits no vivia amb la resta de la família. Tots els afectats estaven empadronat­s a Badalona des de fa anys, però feia només dos anys que residien al barri de la Salut.

Després d’examinar l’edifici, els Bombers, juntament amb tècnics municipals, van dictaminar que no hi ha danys estructura­ls a l’edifici, per la qual cosa han permès que els veïns entrin d’un en un a casa seva per recollir els estris més necessaris. “Aquesta nit podran tornar a casa seva” van afirmar fonts municipals.

Fonts municipals van informar a última hora d’ahir que el menor que està ingressat a Vall d’Hebron havia passat a cirurgia i el seu estat continua sent d’extrema gravetat. El seu germà, a Can Ruti, està molt greu a la Unitat de Cures Intensives. ●

 ?? BarBcel ne la Generali a ?? Els serveis d’emergèncie­s atenent una de les víctimes de l’incendi
BarBcel ne la Generali a Els serveis d’emergèncie­s atenent una de les víctimes de l’incendi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain