La Vanguardia (Català-1ª edició)

Adquisició massiva dels abonaments gratuïts de Rodalies

Les màquines de les principals estacions expenen sense parar el nou bitllet durant el primer dia disponible

- David Guerrero

Les màquines d’autovenda de bitllets a l’estació de Sants ahir estaven més sol·licitades que de costum. A mig matí costava de trobar-ne cap de lliure. A més de turistes despistats que necessitav­en temps per aclarir-se, hi havia un degoteig constant de viatgers habituals de Rodalies que ja volien tenir a la mà l’abonament que permetrà viatjar de manera gratuïta de l’1 de setembre al 31 de desembre.

“Ves que no s’acabin abans d’hora...”, deia un viatger, no quedava clar si de manera irònica, a un dels informador­s amb armilla groga que ajudaven els interessat­s a obtenir el nou títol. Els passos que s’han de seguir per obtenir-lo a les màquines són fàcils (vegeu el requadre adjunt), però és cert que a molts que van anar a buscar-lo el primer dia els va costar d’entendre que l’anomenat “abonament recurrent” és el títol que estaven buscant per desplaçar-se de franc durant quatre mesos a canvi d’una fiança de 10 euros.

La insistènci­a de Renfe a convidar al registre previ al seu web per comprar el bitllet per l’aplicació va provocar més confusió que cap altra cosa. És molt més ràpid per mitjà de les màquines o fins i tot a la taquilla de tota la vida. Els que el compren per internet tenen doble feina perquè han d’anar amb un codi per imprimir el bitllet.

El tragí que es va registrar a Sants es repetia a la resta d’estacions de Rodalies. A l’Hospitalet, per exemple, on hi acostuma a haver un únic treballado­r a les taquilles, ahir tenia fins a tres persones atenent els més previsors, que s’entremescl­aven amb els que volien comprar bitllets per anar a la platja i els que preguntave­n sobre els horaris de l’endemà per anar a visitar la família que estiueja a Calafell.

El nom d’ ‘abonament recurrent’ fa que costi de trobar a les pantalles, però el procés és molt àgil

En el conjunt d’Espanya es van repartir abonaments gratuïts a un ritme de 85 abonaments per minut, més de 5.000 cada hora, segons la ministra de Transport, Raquel Sánchez.

L’anticipaci­ó amb què Renfe ha volgut evitar morir d’èxit l’1 de setembre no s’ha traslladat als bitllets a preu reduït entre un 30% i un 50% al metro de Barcelona i la resta de transport públic de Catalunya. En aquest cas no es podran adquirir fins al mateix dia, ja que els bitllets seran exactament iguals i l’Autoritat del Transport Metropolit­à (ATM) no en podia habilitar la venda prèviament sense evitar que es fessin servir a partir d’aquell mateix moment. Aquest hàndicap ha provocat que els usuaris de busos urbans i metropolit­ans que acostumen a comprar la targeta T-Casual en quioscos i estancs es trobin en conflictes. Els distribuïd­ors no han volgut quedar-se amb excedents abans que arribin els bitllets a preu reduït, i està havent-hi una falta d’existèncie­s generalitz­ada. ●

 ?? Joan Mateu Parra / Shooting ?? Usuaris de Rodalies adquireixe­n bitllets a les màquines de l’estació de Sants
Joan Mateu Parra / Shooting Usuaris de Rodalies adquireixe­n bitllets a les màquines de l’estació de Sants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain