La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els comandamen­ts de les guàrdies Urbana i Municipal

-

S’ha de reconèixer que la indumentàr­ia que portaven els personatge­s ofereix excel·lència, tant si és la militar com la civil; no és ociós reconèixer també que el posat de tots dos té la seva cosa i no només per uns bigotis que infonen respecte. El comandant porta l’espasa, obligada per l’uniforme de gala, però tots dos ostenten bastó, que en aquest cas és indicatiu visible del comandamen­t.

El ben plantat uniformat era el cap de la Guàrdia Municipal, que ja havia estat creada el 1843. És Cruz Mendiola. Li agradava exhibir-se a cavall i en la millor hora, entre el migdia i l’hora del dinar, en un passeig de Gràcia que era l’escenari indiscutib­le. Va dirigir amb brillantor el primer carrusel de la secció muntada: davant dels Reis a la plaça de toros Arenes el 1910.

Manuel Ribé, cap de cerimonial, va confessar que havia tractat amb 72 alcaldes

El 1907 es va crear la Guàrdia Urbana i Manuel Ribé en va ser, dos anys després, el primer cap, no per recomanaci­ó, sinó perquè va aconseguir guanyar les oposicions.

No feia gaire que exercia el càrrec i ja va demostrar les seves qualitats prenent la iniciativa de posar ordre en el gran homenatge popular a Guimerà a la plaça Catalunya. Al final de l’acte, a l’alcalde Albert Bastardas li va faltar temps per felicitar-lo amb efusió. Ribé confessava a Memorias de un funcionari­o que aquell dia, de fet, acabava de néixer el cap del protocol municipal.

Va trigar a rebre aquest nomenament oficial: fins que l’alcalde marquès d’Olèrdola va instituir el 1916 l’Oficina de Cerimonial. També va ostentar el càrrec de secretari de l’acabada de crear Societat d’Atracció de Forasters. I va culminar la seva impecable executòria al llarg de mig segle en merèixer el títol de delegat de l’Alcaldia.

Va ser un encert que Ribé exercís aquest càrrec tan poc visible i tan rellevant, ja que el protocol sempre és primordial: els errors creen conflictes inesperats i fins i tot greus.

Durant l’Exposició Internacio­nal del 1929 va tenir l’oportunita­t de ser molt a prop al servei d’Alfons XIII, i va resultar ben indicatiu que poc després ja rebés el tracte d’amic.

En ocasió d’una visita del Rei a la clínica La Alianza, on estava enllitat el cèlebre personatge Peius Gener, el Monarca li va preguntar: “Vols demanar-me res?”. I no ho va dubtar: “Feu comte Ribé".

Aquest exemple de funcionari va confessar que havia tractat ni més ni menys que amb 72 alcaldes, comptant els accidental­s. ●

 ?? ?? El comandant Cruz Mendiola i el funcionari Ribé
El comandant Cruz Mendiola i el funcionari Ribé

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain