La Vanguardia (Català-1ª edició)

Canvi de temps: tempestes i menys calor

- Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o @MarcSilves­tre7

S’entreveuen els primers símptomes de finals d’estiu a Europa per la configurac­ió de l’atmosfera. Les borrasques i els seus fronts associats s’atreveixen a baixar de latitud i aquests dies circulen pel corredor atlàntic de les illes britànique­s i França. L’extrem nord de la Península es beneficia de retruc amb injeccions d’aire fred en capes atmosfèriq­ues que produeixen tempestes i mantenen la calor a ratlla. Això no significa que s’hagi acabat l’estiu, fins a l’octubre encara hi pot haver invasions càlides.

El temps s’anirà complicant progressiv­ament les pròximes hores amb el desenvolup­ament de tempestes, més freqüents i

CATALUNYA. ESPANYA

Meteoròleg

fortes al Pirineu i interior, però podent desplaçar-se fins al prelitoral. Temperatur­a frenada i menys calor. Demà més inestabili­tat i risc d’alguna tempesta violenta. Millora fora del Pirineu a partir de diumenge.

Pluges abundants a Islàndia i sud del Regne Unit. Tempestes severes a la Mediterràn­ia oriental i xàfecs passatgers a Polònia, Àustria i països bàltics. Dijous tardoral, gris i plujós al Cantàbric, tempestes a l’interior de València, Aragó i Catalunya. Demà i dissabte més tempestes explosives entre València i les Balears, sense descartar algun fenomen extrem.

I EUROPA.

Les tempestes d’aquests dies han frenat la caiguda lliure de les reserves d’aigua dels embassamen­ts, però no han evitat que baixin del 40% i s’activi l’alerta per sequera. Ara es troben el 39% i encara es necessiten molts dies de tempestes per revertir la situació.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain