La Vanguardia (Català-1ª edició)

Descoberta la prova més antiga de marxa bípeda en un avantpassa­t humà

Un fèmur de 7 milions d’anys trobat al Txad aclareix l’origen del bipedisme

-

Sahelanthr­opus tchadensis,

un avantpassa­t humà. “Hem demostrat que el bipedisme va ser un comportame­nt locomotor dels primers homínids combinat amb un tipus de quadrupedi­sme, molt probableme­nt als arbres”, declara per correu electrònic Jean-Renaud Boisserie, coautor del treball.

La investigac­ió confirma la hipòtesi que Sahelanthr­opus tchadensis era bípede, plantejada el 2001 arran de l’anàlisi d’un crani de la mateixa espècie d’un espècimen anomenat Toumaï (que vol dir esperança de vida en el llenguatge local de la regió). Aquest crani va aparèixer al jaciment de Toros-Ménalla, al desert de Djurab al Txad, el mateix lloc on es van trobar els ossos que ara s’han analitzat.

La posició del punt de connexió entre la columna vertebral i el cap d’en Toumaï indicava que els Sahelanthr­opus ja tenien una posició dreta. Ara l’anàlisi d’un fèmur de la mateixa espècie ho confirma. L’estudi de dos cúbits –un dels ossos de l’avantbraç– indica que, a més, s’enfilaven als arbres, on podien desplaçar-se de quatre grapes de manera ocasional.

“Tenint en compte l’entorn de Toros-Ménalla i el repertori locomotor de S. tchadensis, els homínids del Txad van poder explotar tant substrats arboris com terrestres per buscar menjar i aigua”, assenyalen els autors de la investigac­ió.

Els fòssils descrits a l’estudi es van descobrir el 2001 i es van classifica­r com a Sahelanthr­opus el 2004, però el seu estudi

Els primers homínids combinaven la locomoció bípeda a terra i quadrúpeda als arbres

no es va emprendre fins al 2017. “Aquest retard es deu al fet que es van prioritzar altres fòssils del mateix registre i altres investigac­ions”, explica Boisserie.

“Un conjunt divers de trets apunta cap al bipedisme habitual del fèmur, incloent-hi la morfologia externa, la distribuci­ó del gruix de l’os, la forma de la secció transversa­l, o les estructure­s internes, entre d’altres”, explica Boisserie. “El conjunt de caracterís­tiques el fa més semblant al fèmur dels humans bípedes que no pas al de qualsevol altre simi existent o fòssil”.

Al contrari, els cúbits de Sahelanthr­opus tchadensis eren semblants als dels ximpanzés, que estan adaptats a enfilar-se als arbres. “Aquesta semblança té sentit si l’últim avantpassa­t comú dels humans i els ximpanzés va ser semblant a un ximpanzé i Sahelanthr­opus va evoluciona­r molt poc després que els humans i els ximpanzés divergissi­n”, sosté Daniel Lieberman, professor d’investigac­ió de la Universita­t de Harvard (EUA), en un article d’opinió publicat a Nature. ●

 ?? Agè ciesck / AP ?? El fèmur (esquerra) i els dos cúbits del cadascun vist des de dos angles diferents
Agè ciesck / AP El fèmur (esquerra) i els dos cúbits del cadascun vist des de dos angles diferents
 ?? JACQUES DEMARTHON / AcP / ARxig ?? El crani anomenat Toumaï, atribuït a la mateixa espècie
JACQUES DEMARTHON / AcP / ARxig El crani anomenat Toumaï, atribuït a la mateixa espècie

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain