La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els violiniste­s d’Hamelin

Raons perquè la gent jove no es perdi la integral per a violí sol de Bach de la Schubertía­da Plácido Domingo nega cap vincle amb una xarxa de tràfic sexual

- Maric*l c+a,arr-a 9ara :;<*= >ui=

No atrauran les bestioles per netejar tot un poble, com a la llegenda alemanya documentad­a pels germans Grimm. Sinó les persones. Especialme­nt el públic jove que encara no sap el que es perd ignorant Bach. Són sis violiniste­s del país a qui la Schubertía­da ha proposat d’interpreta­r la integral de sonates i partites del genial compositor, una per a cadascun. El concert tindrà lloc aquest dissabte a Vilabertra­n (19.30 h) i, en aliança amb la Fundació Galatea, estarà dedicat als profession­als de la salut, en reconeixem­ent de la seva tasca i el seu coratge durant la pandèmia. Els solistes, alguns pertanyent­s al Quartet Casals, el Cosmos o el Dalia, al·leguen raons perquè el públic jove no se’l perdi.

.era Mart/ne0 Me1ner “Bac1 co2reix l3ess4ncia de totes les mat4ries d3estudi”

“Si ve, la gent jove tindrà més opcions d’escollir sobre el seu futur. Perquè les de Bach són obres espectacul­ars que es poden associar amb l’arquitectu­ra, la física, la poesia... Bach cobreix l’essència de totes les matèries que es poden estudiar a la vida. Miris on miris, trobes alguna forma que Bach ha utilitzat o ha descrit. En moltes de les sonates i partites hi tens les danses, l’arquitectu­ra d’una catedral, una fuga... i tantes coses que es poden connectar a qualsevol ciència o art del món. Qualsevol jove interessat en alguna o en la investigac­ió se sentirà seduït”.

5elena 6atué “Bac1 és en la m7sica com 61a8espear­e en la literatura”

“La gent jove que vulgui endinsarse en la música clàssica hauria de saber que Bach és en la música el mateix que Shakespear­e en la literatura o Velázquez en la pintura. És una música difícil d’encasellar en una època, per la seva intemporal­itat i el seu misteri (no sabem per què va escriure aquest cicle de sis sonates i partites ni va deixar un full d’instruccio­ns per interpreta­r-les), i això fa que tothom en faci una interpreta­ció personal i pròpia”.

Maria Florea “Tres segles després ens continua interpel·lant i commovent”

“La música, com l’art en general, amb aproximaci­ons i llenguatge­s diferents, cadascuna adaptada al seu temps i al seu entorn, ha tingut durant segles un missatge comú fonamental, parlar de temes essencials per a la humanitat: la vida, la mort, l’amor, l’existència... Aquesta és una de les grandeses de la música i una de les raons que fan que un compositor com Bach continuï sent absolutame­nt actual, i gairebé tres segles després ens segueixi interpel·lant i commovent”.

Bernat Prat “Un mateix compositor per a sis sonoritats molt diferents”

“Un dels principals atractius d’aquesta cita és poder veure sis violiniste­s diferents en un mateix concert. Perquè ja és bastant inusual sentir la integral de sonates i partites de Bach, però encara ho és més escoltar en un mateix concert un compositor per a sis maneres de pensar i sonoritats molt diferents. En el fons, és de les coses més importants que fem els intèrprets: seguir una partitura i les indicacion­s d’un compositor, però aportant-hi el nostre punt de vista, les nostres idees i la nostra personalit­at. I aquí quedarà molt clar. Aquesta és una obra mestra que probableme­nt ningú no ha superat en 300 anys. Bach esprem les possibilit­ats del violí, que només disposa de quatre cordes i quatre dits de la mà esquerra per fer-lo anar. Això pot ser molt atractiu. I el marc, a més de donar-nos una bona acústica, és un entorn fantàstic”.

?lena >e@ “Per re2aixar les revolucion­s del veloA mBn del segle CCD”

“Aquí trobaran un espai tant per compartir música de violí sol de Bach com per rebaixar les revolucion­s del món veloç del segle XXI. Amb sis persones diferents, sis maneres de veure aquesta música en un vespre per compartir visions sobre aquest gran compositor. Serà segur una experiènci­a bonica, tant per als que som a l’escenari com per al públic”.

E2el TomFs “Un instrument de Guatre cordes sona com un orgue petit”

“Les sonates i partites per a violí només pot ser un repertori molt espès per al públic en general així d’una tirada. Amb un mateix violinista podria ser monòton, però amb sis pot ser molt amè i divers. I tots tenim entre 30 i 44 anys, o sigui que per què no podria ser interessan­t per a un públic jove? No s’ha d’oblidar que el violí és un instrument monòdic i Bach va fer una proesa disfressan­t-lo de polifònic. És increïblem­ent enginyós com aconseguei­x que un instrument de fusta amb quatre cordes i un arc pugui fer la il·lusió d’un orgue petit”. ●

Plácido Domingo es va defensar dimecres de les acusacions que el vinculen amb una secta acusada de tràfic de persones que operava des de Buenos Aires i que tenia ramificaci­ons als Estats Units. “Sens dubte que no tinc res a veure amb això. Han vist que està tot comprovat que no hi ha res, el que sento molt és que era un grup que jo... d’amics, que considerav­a músics, vam estar en una ocasió, els vaig convidar a treballar, i desgraciad­ament no ha estat així”, va assegurar el tenor espanyol en declaracio­ns a la TV Azteca de Mèxic. Domingo reconeix al mitjà que se sent “utilitzat”: “Home, em fa posar trist quan has tingut amics durant molts anys i t’adones que t’han utilitzat, llavors és així”, va sentenciar.

Aquestes paraules arriben dies després que el diari La Nación publiqués uns àudios en els quals es reconeix la veu de l’artista tancant una cita amb suposades finalitats sexuals amb una dona anomenada Mendy i en què presumptam­ent va exigir: “Quan sortim del sopar venim separats”. En altres trucades filtrades se senten converses entre un home i una dona en què s’esmenten els viatges d’un

Sis intèrprets del país aborden les tres sonates i les tres partites que va compondre el geni

presumpte client anomenat Plácido i en les que s’especifica que “vindrà a visitar-me. Perquè ell va a casa a Nova York i ho va recordar ahir”. L’oferta venia de l’Escola de Ioga de Buenos Aires, organitzac­ió que està sent investigad­a per la justícia argentina. El cas porta ara per ara 50 violacions de domicili i 19 detencions, a més d’haver embargat 37 propietats, 13 cotxes i que es demanés la congelació de béns dels imputats.

Aquests fets surten a la llum més de dos anys després de les acusacions de diverses dones contra el cantant per assetjamen­t sexual. Aquest enrenou va provocar la seva dimissió com a director general de l’Òpera de Los Angeles i va comportar un seguit de cancel·lacions. A la llista se n’hi afegeix ara una de nova, la del concert del 16 d’octubre a Xile. La promotora va assegurar que es deu a “dificultat­s en la logística de la gira”. ●

El festival i la Fundació Galatea s’alien per fer del concert de dissabte un homenatge als sanitaris

La promotora suspèn un concert del tenor espanyol enmig de la investigac­ió

 ?? Mané Espinosa ?? Abel Tomàs, del Quartet Casals, un dels sis violiniste­s que actuen aquest dissabte a la Schubertía­da
Mané Espinosa Abel Tomàs, del Quartet Casals, un dels sis violiniste­s que actuen aquest dissabte a la Schubertía­da

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain