La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un home bo

-

Acostumats a un futbol d’elit cada vegada menys amable, lliurat a un capitalism­e salvatge que ni la pandèmia no ha estovat (hem tornat als sous i els fitxatges multimilio­naris, la reflexió anunciada era una falsa promesa), el Camp Nou va viure una nit preciosa.

El seu responsabl­e únic, tot i que ho negarà per modèstia, és Juan Carlos Unzué, un bon paio a qui una malaltia incurable ha omplert de llum. Des de la bondat, va anar convencent amics que ja coneixia per aconseguir que dos clubs de la mida de Barça i Manchester

City es compromete­ssin a unir-se per la causa que persegueix: recaptar fons per a la investigac­ió de l’ELA i de passada reclamar més ajuda governamen­tal perquè les persones que la pateixen, especialme­nt les que disposen de menys recursos, puguin viure la seva situació amb dignitat i l’assistènci­a adequada. El cos d’Unzué es va encongint, però la seva voluntat és atlètica. El seu és un acte de generosita­t sense fissures.

No ens enganyem. El vessant social dels clubs de futbol té avui molt de rentat de consciènci­a, de banc regalant calendaris o de companyia elèctrica fent-se passar per oenagé. Unzué va aconseguir que aquesta sospita no planés mai a l’estadi perquè la seva iniciativa sorgeix de l’autenticit­at més colpidora. Els seus discursos (n’ha fet centenars, no para de moure’s juntament amb la seva dona i la seva inseparabl­e cadira de rodes) commouen i conscienci­en. Amb el d’ahir a la nit va tornar a aconseguir-ho. Les cares de Xavi, de Pep Guardiola, dels futboliste­s, però també la de treballado­rs veterans del club com José Manuel Lázaro, de molts aficionats presents, de persones afectades per la malaltia... delataven emoció i respecte. Es va disputar després un partit, però va ser el de menys. El de més va ser que es va recaptar un dineral. I que, gràcies a Unzué, el futbol va dissimular com poques vegades els seus problemes per empatitzar.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain