La Vanguardia (Català-1ª edició)

Soler posa fi a la sequera en gran

Primer triomf espanyol en una gran volta des del 2020

- CArlos Ruiz

Agònic, patint fins a l’últim quilòmetre, però triomfal, èpic i històric. Marc Soler va guanyar ahir amb una exhibició la 5a etapa de la Vuelta a Espanya, entre Irun i Bilbao, i va trencar una sequera de 121 etapes sense victòries espanyoles en les grans voltes, des que Ion Izagirre es va imposar al sisè tram de la ronda espanyola del 2020. “Hi ha espanyols als equips però toca treballar per als líders (...) No m’he cregut el triomf fins a la rotonda final”, va dir el català.

El de l’UAE va atacar quan faltava un quilòmetre per coronar per segona vegada l’alt del Vivero, cinquena i última ascensió del dia, i va deixar enrere l’escapat Stewart. Va iniciar una aventura en solitari de 15 quilòmetre­s amb una gran cadència que li va donar gairebé 20 segons d’avantatge sobre els perseguido­rs, on només van reaccionar Impey, Masnada i Mühlberger. L’entrada a Bilbao va ser una guerra de nervis, amb Soler fent el cor fort, reduït el marge a sis segons, mentre que enrere dubtaven, es miraven i finalment desistien, veient de prop però inabastabl­e l’espanyol travessant la meta. El públic bilbaí, de festa en la seva Setmana Gran, l’animava i Soler mirava enrere per confirmar la gesta. Es tocava el casc, incrèdul, i xumant-se el dit dedicava el moment al seu fill.

El de Vilanova i la Geltrú sabia que era el seu dia, amb bones sensacions i millors cames des que va saltar del pilot, quan faltaven més de 90 quilòmetre­s, per unir-se a la fuga de 18 corredors, que ja tenia dos minuts de renda. El Jumbo va provar de caçar els escapats, però es va rendir. Valia més la pena guardar forces que salvar el liderat de Roglic. Ara Molard encapçala la general.

L’esforç de Soler per enllaçar no li va passar factura. Va provar l’energia dels seus companys de fuga amb un canvi de ritme faltant 46 quilòmetre­s i no va entrar en la lluita quan Craddock va atacar i va coronar l’alt del Viver, amb rampes mitjanes d’un 7,8%. Amb el port biscaí altre cop a l’horitzó, va treure tota l’artilleria, primer amb un atac a l’inici de l’ascensió i el definitiu quan es van desencaden­ar les hostilitat­s al grup. Soler va aconseguir la seva segona victòria d’etapa a la Vuelta després de l’aconseguid­a el 2020. A penes uns dies després va començar la pitjor ratxa del ciclisme espanyol en les grans voltes. 669 dies després va arribar a la fi. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain