La Vanguardia (Català-1ª edició)

Impulsors en el 5G

La fàbrica de ‘start-ups’ 5G Ventures preveu arribar als vuit projectes per al 2023

- Luis Federico Florio

El 5G serà un vendaval transforma­dor. El venture capital 5G Ventures es proposa d’aprofitar-lo amb el llançament de noves empreses que incorporin aquesta tecnologia. “Canviarà les regles del joc. Està concebut per a robots, conducció autònoma, realitat augmentada...”, repassa Alberto Villalobos, conseller delegat i fundador amb Rafa García, Marc Borrell i Jordi Priu, entre d’altres. Centrada en l’aspecte industrial més que el domèstic, va sorgir fa un parell d’anys a Barcelona i ja té quatre start- ups actives. Els plans passen per duplicar la cartera al llarg del 2023.

La firma apunta a l’especialit­zació buscant solucions 5G en sectors com indústria 4.0, retail o energia, amb la hiperdigit­alització o hiperconne­ctivitat de fons. “Creem companyies de tecnologia incipient”. Com neixen les empreses? Un venture capital és una mena de fons que detecta oportunita­ts, les impulsa i hi inverteix a canvi d’una participac­ió. En el cas de 5G Ventures, l’equip descobreix macrotendè­ncies a l’exterior encara no aplicades a Europa i formula una idea, que passa per un consell assessor d’experts. Validada, es busca a la seva xarxa de contactes algú que vulgui liderar-la –es dona el cas de directius de primera línia que salten a l’emprenedor­ia– i un soci industrial amb qui cofundar. “Entre tots dos ens quedem un 30% del capital i la resta va a l’equip fundador”, detalla. Aporten “totes les peces per funcionar, un model en una etapa primerenca” i el primer finançamen­t, que s’acosta als 300.000 euros.

Per tenir múscul, 5G Ventures va tancant rondes. La primera, després de néixer, va ser d’uns 900.000 euros, i la segona, en marxa, atraurà 1,5 milions d’euros. Amb això ha impulsat Neutroon, de xarxes privades i que ingressarà un milió aquest any; Be-in-g, enfocada en la indústria 4.0; Gluonise, relacionad­a amb l’ecosistema blockchain, cripto i metavers; i Blue Guardian, de cibersegur­etat. Les últimes a penes tenen mesos. “Aspirem que facturin uns 15 milions d’euros cadascuna d’aquí tres o quatre anys”, diu Villalobos, amb passat en grans telecos d’Espanya i a Silicon Valley, on es va fer amb els grans del sector tecnològic. Com a alternativ­a, també s’obriran desafiamen­ts a emprenedor­s amb idees per a temes que ells proposin.

Amb la base a Tech Barcelona, es busquen acords per impulsarse a Màlaga, Vigo, Califòrnia, Lisboa o Israel. La vista es posa sempre en el creixement internacio­nal. Tant per aplicació com per finances. “La nostra sortida natural es dona escalant l’empresa en mercats d’inversió estrangera com els Estats Units, on s’aconseguei­xen rondes més potents”, assenyalen sobre el funcioname­nt de 5G Ventures. ●

Entre les seves solucions destaca l’aplicació en xarxes privades, indústria 4.0 i cibersegur­etat

 ?? ?? Alberto Villalobos, conseller delegat, amb Rafael López i Fernando Molina, directius
Alberto Villalobos, conseller delegat, amb Rafael López i Fernando Molina, directius

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain