La Vanguardia (Català-1ª edició)

La nuclear de Zaporíjia es reconnecta a la xarxa elèctrica d’Ucraïna

- REDACCIO

La central nuclear de Zaporíjia va tornar a quedar connectada ahir a la xarxa elèctrica d’Ucraïna, un dia després de la interrupci­ó total per l’incendi registrat dijous en un pou d’aquesta planta, ocupada per tropes russes.

L’empresa ucraïnesa Energoatom va comunicar divendres que s’ha restablert la connexió amb el sistema energètic del país després de solucionar-se els problemes derivats de l’incendi en un pou de cendres de la planta.

La desconnexi­ó total va ser ahir, després de resultar afectada l’última línia en servei. Tres línies més havien estat afectades anteriorme­nt per atacs que l’empresa va qualificar de “terroriste­s”.

La situació de la planta, la central nuclear més gran d’Europa, ha generat gran preocupaci­ó pel perill que la confrontac­ió entre Rússia i Ucraïna acabi portant a un incident atòmic de conseqüènc­ies impredicti­bles.

Dijous, des de París, el director general de l’Organisme Internacio­nal d’Energia Atòmica (AIEA), Rafael Grossi, va afirmar que hi havia un principi d’acord amb Moscou i Kíiv per a una inspecció “els pròxims dies”.

L’exèrcit rus controla la central des del març, però els operadors ucraïnesos continuen treballant-hi, en un context de bombardejo­s i tensions que amoïna la comunitat internacio­nal, començant per l’AIEA.

Grossi assenyala en una entrevista al diari Le Monde que, tot i que “no s’ha de ser alarmista”, “en les circumstàn­cies actuals no es pot excloure l’escenari d’un accident. Hi ha contínues interrupci­ons de l’alimentaci­ó elèctrica, problemes amb el combustibl­e utilitzat...”. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain