La Vanguardia (Català-1ª edició)

Temor a Itàlia que un triomf de la ultradreta limiti l’accés a l’avortament

A la regió de les Marques, governada per Germans d’Itàlia, s’ha complicat

- Anna Buj

A la ultradreta­na Giorgia Meloni, líder de Germans d’Itàlia, li ha sortit una poderosa opositora: la influencer Chiara Ferragni, que té més de 27 milions de seguidors, gairebé la meitat de la població italiana.

Ferragni ha entrat en campanya electoral aquesta setmana criticant a Instagram la posició de Germans d’Itàlia sobre l’avortament i advertint que, si Meloni arriba a convertir-se en primera ministra –la coalició de conservado­rs lidera els sondejos amb més d’un 45% dels vots–, podria posar en risc el dret de les dones italianes a interrompr­e la gestació. A Itàlia avortar és legal des del 1978, però també és difícil. Al voltant d’un 65% dels ginecòlegs són objectors de consciènci­a, i molts hospitals no tenen cap metge que vulgui practicar-lo.

El debat s’ha precipitat després que The Guardian publiqués que a la regió de les Marques, governada per Germans d’Itàlia, s’ha complicat encara més l’accés a l’avortament des que els ultradreta­ns accedissin al poder el 2020. El president regional, Francesco Acquaroli, ha rebutjat aplicar una recent directiva del Ministeri de Sanitat que permetia que les clíniques –i no només els hospitals– donessin la píndola abortiva. Mentre que a escala nacional l’avortament farmacològ­ic es permet fins a les nou setmanes d’embaràs, a les Marques el límit és de set. El polític local de Germans d’Itàlia Carlo Ciccioli va justificar aquestes limitacion­s adduint el perill d’una “substituci­ó ètnica”, utilitzant el suposat argument que augmentari­en els nens de pares immigrants i disminuiri­en els d’italians.

L’article del diari britànic va ser reprès per un digital, que al seu torn Ferragni va retransmet­re a tots els seus seguidors, cosa que va aixecar una enorme polseguera a Itàlia. “És un avançament del que podria esperar-nos si la dreta governa”, comenta la senadora del Partit Demòcrata Monica Cirinnà.

Meloni ha assegurat que si és primera ministra no té cap intenció a revocar la llei de l’avortament, mentre que els membres del seu partit s’han afanyat a recordar que a les Marques es pot avortar en un 93% dels hospitals, una dada anterior que Germans d’Itàlia guanyés el poder.

En la seva autobiogra­fia, un èxit de vendes a Itàlia, Meloni explica com la seva mare va estar a punt d’avortar quan es va quedar embarassad­a d’ella als 23 anys però que a l’últim moment es va fer enrere. La ultradreta­na, el lema de la qual és “Déu, pàtria i família”, no dubta a defensar la família tradiciona­l. És presidenta del grup de Conservado­rs i Reformiste­s Europeus, de què forma part Vox però també els polonesos Dret i Justícia, que l’any passat van limitar gairebé totalment l’avortament.

El cas de les Marques no és aïllat. Els últims anys regions governades per Germans d’Itàlia i la Lliga estan tirant endavant una ofensiva per promoure la natalitat amb lleis que xoquen amb el dret a l’avortament. Per exemple, a l’abril, un conseller regional de la rica regió del Piemont va anunciar que donaria 4.000 euros a 100 dones perquè reconsider­essin avortar si ho feien per motius econòmics. El líder de la Lliga, Matteo Salvini, ha proposat copiar les controvert­ides mesures de l’hongarès Viktor Orbán per tutelar la família italiana, que considera “la més avançada” d’Europa. ●

Guardian. blica

Meloni diu que revocar l’avortament no és a la seva agenda, però no dubta a defensar la família tradiciona­l

 ?? Bara earlo n rRumRon ?? Giorgia Meloni parlant amb la premsa dimecres
Bara earlo n rRumRon Giorgia Meloni parlant amb la premsa dimecres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain