La Vanguardia (Català-1ª edició)

La imatge de Sanna Marin de festa erosiona la seva reputació a Finlàndia

Un 42% dels finlandeso­s afirmen que la seva opinió de la premier ha empitjorat

- Helsinki

La figura política de la primera ministra de Finlàndia, Sanna Marin, ha experiment­at un fort revés al seu país arran de l’escàndol de les fotos i els vídeos de les seves festes, malgrat les nombroses mostres de solidarita­t rebudes i els elogis a la seva tasca com a cap de Govern.

Aquest enrenou ha situat Marin en una delicada situació política, ja que la seva imatge pública ha empitjorat, i l’oposició –sobretot el partit ultradretà Veritables Finlandeso­s– l’acusa de dedicar més temps a les festes que no pas a solucionar els problemes del país.

Segons una enquesta publicada al diari Helsingin Sanomat, un 42% dels finlandeso­s admeten que la seva opinió sobre la primera ministra ha empitjorat, mentre que només un 9% tenen una millor opinió sobre ella i un 46% continuen pensant el mateix que abans.

La líder socialdemò­crata, de 36 anys, va saltar als titulars de mitjans de tot el món la setmana passada després que es filtrés un vídeo en què apareix cantant i ballant en una festa privada amb un grup de personatge­s famosos. Marin es va sotmetre voluntària­ment a un test de drogues per desmentir els rumors que havia pres estupefaen­ts, però el mateix dia que es va comprovar la seva innocència va saltar una altra polèmica.

La premsa va publicar una foto de dues amigues de Marin fent-se un petó amb el tors gairebé nu en una festa celebrada a començamen­ts de juliol a la residència oficial de la primera ministra, l’endemà d’assistir a un festival de rock. Les xarxes socials no van trigar a encunyar un irònic sobrenom, que després va ser utilitzat per alguns mitjans: Bile-Sanna (Sanna la marxosa).

Aquestes polèmiques li han passat factura, sobretot en el terreny emocional. En un míting del seu partit, Marin va reivindica­r entre llàgrimes i amb la veu tremolosa –una imatge inèdita d’ella– el seu dret “a l’alegria i la diversió”, i va criticar que es fessin públiques imatges de la seva vida privada. Però també han tingut un cost polític, ja que la seva figura de primera ministra eficient, capaç de gestionar amb èxit la pandèmia o el procés d’integració a l’OTAN, s’ha vist erosionada per motius aliens a la seva tasca de govern.

Marin ha estat criticada sobretot per votants conservado­rs, que són majoria fora de la regió metropolit­ana de Hèlsinki, però també per persones grans d’esquerres, un sector clau per al Partit Socialdemò­crata que presideix.

Malgrat el soroll mediàtic, la jove mandatària encara té el suport majoritari de l’SDP i dels altres quatre grups polítics de la coalició governamen­tal (el Partit de Centre, Els Verds, l’Alian

Incomodita­t en el Govern de coalició, que vol que el debat deixi de girar entorn de la seva vida privada

ça d’Esquerres i el Partit Popular Suec). Tot i això, no hi ha cap dubte que els escàndols recents han afectat el seu lideratge dins l’Executiu, quan només falten set mesos per a les pròximes eleccions generals.

Els socialdemò­crates han advertit Marin que eviti nous escàndols, i els seus socis de coalició volen que el debat públic deixi de girar entorn de la seva vida privada i se centri en les propostes polítiques. Un altre escàndol podria provocar que el seu partit li retirés la confiança o que algun dels seus socis del Govern decidís trencar la coalició. ●

 ?? Juh  T mmin
n / AP ?? La primera ministra finlandesa dijous en una trobada del Partit Socialdemò­crata
Juh T mmin n / AP La primera ministra finlandesa dijous en una trobada del Partit Socialdemò­crata

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain