La Vanguardia (Català-1ª edició)

Demagogs abans de Trump

- an ern n e rtola

Donald Trump no ha estat, ni de bon tros, l’únic polític demagog i populista en els dos segles i mig de la república dels Estats Units, però sí que ha estat el que ha tingut més poder, ni més ni menys que la presidènci­a del país, a què aparentmen­t pretén tornar a optar en els comicis presidenci­als del 2024. De fet, només una improbable derrota dels seus correligio­naris republican­s en les anomenades eleccions de mig mandat que se celebren d’aquí tres mesos o una condemna penal en ferm podrien privar-lo d’obtenir la nominació republican­a per tercera vegada.

Potser el primer populista nord-americà que va tocar poder real va ser Huey Long, anomenat the Kingfish, la família del qual dominaria políticame­nt l’estat meridional de Louisiana durant mig segle. Sota el lema “cada home, un rei”, Long es va embarcar en un ambiciós programa d’inversions públiques en un estat molt empobrit per la Gran Depressió. Furtant als ciutadans rics, a la banca i a les grans corporacio­ns, des del càrrec de governador de l’estat i posteriorm­ent des d’un escó al Senat federal, va teixir al mateix temps una xarxa corrupta de contribuci­ons dineràries entre les persones que anava col·locant en nòmina, cosa que el va fer pràcticame­nt imbatible.

Al cap de poques setmanes d’anunciar que disputaria les eleccions presidenci­als del 1936 a Franklin D. Roosevelt, el gendre d’un jutge que Long acabava de privar del càrrec el va cosir a trets a Baton Rouge quan encara no havia fet els 43 anys. El seu funeral va ser una gran manifestac­ió de dol, a què van assistir més de 200.000 persones.

Tot just deu anys més tard, el 1946, un polític més aviat fosc va aconseguir un escó per Wisconsin al Senat gràcies al seu historial militar a la Segona Guerra Mundial. A falta de programa i ideari, Joseph McCarthy va trobar una autèntica mina d’or en la presumpta infiltraci­ó del comunisme en altes esferes del govern i en la indústria cinematogr­àfica. L’anomenada caça de bruixes va durar més d’una dècada, en què va propiciar una allau de delacions i va arruïnar carreres i reputacion­s. Víctima dels seus propis excessos demagògics i d’estendre les seves infundades acusacions a les forces armades,

McCarthy va ser censurat pel Senat i ja no va aixecar el cap. Va sucumbir a l’alcoholism­e i va morir de cirrosi als 48 anys.

En aquesta galeria de demagogs amb molt de ganxo popular no hi pot faltar George Corley Wallace, governador d’Alabama durant 16 anys i candidat a la presidènci­a del país quatre vegades. La seva candidatur­a independen­t del 1968, davant el republicà Nixon i el demòcrata Humphrey, va ser l’última fins ara que ha obtingut vots electorals –gairebé mig centenar–, ja que va ser el més votat en cinc estats de l’antiga Confederac­ió.

Tot i que associat fonamental­ment amb la resistènci­a a la integració racial, Wallace va proposar a l’esmentada campanya del 1968 algunes mesures de caire social, com ara l’augment de les pensions i de l’assistènci­a sanitària, al costat d’altres de caràcter clarament populista, com la supressió de l’ajuda exterior o les restriccio­ns a la immigració. Un cop va haver tornat a la cleda demòcrata a les primàries presidenci­als del 1972, un desequilib­rat li va disparar diversos trets al pàrquing d’un centre comercial de Maryland. Wallace va salvar la vida, però va quedar confinat a una cadira de rodes fins que va morir el 1998, amb gairebé 80 anys. En una última entrevista concedida a la revista George, editada pel fill del president Kennedy, Wallace va abjurar del seu passat segregacio­nista i va demanar públicamen­t perdó als seus conciutada­ns afroameric­ans.

A diferència de Trump, cap dels tres no va tenir possibilit­ats d’arribar a la Casa Blanca, però les seves carreres il·lustren la trajectòri­a clàssica del demagog: una arrencada espectacul­ar i un descens en bloc. En canvi, el gran mèrit del penúltim president és haver aconseguit que una part significat­iva de l’electorat continuï creient que li van robar unes eleccions, les del 2020, en què el seu rival va treure 7 milions més de vots que ell. El fenomen no té precedents i només cal atribuir-lo a la intensa polaritzac­ió política i social en què s’ha instal·lat el país. ●

 ?? R   !  EC" / AF# ?? Donald Trump al gener a Arizona
R ! EC" / AF# Donald Trump al gener a Arizona
 ?? El VATICà / EFE ?? El Papa amb casc en la visita de les ruïnes de la catedral a L’Aquila
El VATICà / EFE El Papa amb casc en la visita de les ruïnes de la catedral a L’Aquila
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain