La Vanguardia (Català-1ª edició)

Francesc resa a la tomba de Celestí V, el primer papa que va renunciar

- Anna

El papa Francesc, que aquest estiu va deixar la porta oberta a renunciar al pontificat si la seva salut empitjora en el futur, va fer ahir un gest ple de significat. En una visita de quatre hores a L’Aquila, la ciutat que va quedar devastada per un terratrèmo­l el 2009 al centre d’Itàlia, el Pontífex va resar en silenci davant de la tomba de Celestí V, el primer papa que va renunciar al pontificat el 1294. Des d’aquest escenari tan simbòlic, el Pontífex va voler destacar la “humilitat” i la valentia de Celestí, que només cinc mesos després d’accedir al càrrec va fer un pas enrere per tornar a una vida monàstica.

Quan el Vaticà va anunciar aquesta visita, aviat Roma es va omplir de rumors sobre una possible renúncia imminent del Papa, atès que Benet XVI, que va seguir l’exemple de Celestí fent un pas enrere el 2013, també havia visitat aquesta tomba. Després, en una entrevista, el Papa va desmentir aquests rumors dient que no “li havia passat pel cap”, tot i que a la roda de premsa de tornada del viatge papal al Canadà va declarar que canviar de papa “no seria pas una catàstrofe”. “Crec que a la meva edat i amb aquesta limitació m’he de mesurar una mica per poder servir l’Església, o al contrari pensar en la possibilit­at de fer un pas al costat. Això no té res d’estrany”, va explicar després de reconèixer que el ritme del viatge l’havia cansat, als seus 85 anys i amb uns greus problemes al genoll que l’obliguen a fer servir la cadira de rodes o un bastó.

En la seva homilia, Francesc va esmentar que Celestí V sem

El Pontífex va destacar la valentia de Celestí: “Cap lògica de poder no el va poder tancar”

El Papa va viatjar a L’Aquila i va saludar alguns familiars de les víctimes del terratrèmo­l del 2009

pre és recordat “erròniamen­t” per haver estat descrit per Dant a la Divina comèdia com “l’home que va fer el gran rebuig”. “Celestí V va ser un testimoni valent de l’Evangeli, perquè cap lògica de poder no el va poder tancar”, va destacar el dia del Perdó Celestinià, l’endemà de celebrar un consistori inèdit a l’agost. Dissabte el Papa va crear 20 nous cardenals i ha reunit a Roma tots els purpurats fins dimarts, en una cita interpreta­da com un assaig per al pròxim conclave perquè és una oportunita­t perquè els cardenals comencin a coneixe’s.

El papa jesuïta va arribar en helicòpter a L’Aquila i no va dubtar a posar-se un casc de bomber mentre el portaven entre les ruïnes de la catedral, encara en fase de reconstruc­ció. Després el Pontífex va saludar un per un alguns familiars de les 309 víctimes del sisme. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain