La Vanguardia (Català-1ª edició)

PP i PSOE no fan cas de les pressions d’Europa per renovar el poder judicial

El CGPJ espera assolir un consens per nomenar dos magistrats del TC

- Carlota Guindal Nadrid

No hi haurà acord al llarg d’aquesta legislatur­a per complir la Constituci­ó i renovar l’òrgan dels jutges, que va pel camí de complir quatre anys de bloqueig. Almenys això és el que sospiten la majoria dels membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que ja han perdut l’esperança que els dos principals partits polítics arribin a un acord per renovar l’òrgan amb vint vocals i un president nous. L’intercanvi d’acusacions, intensific­at aquestes últimes setmanes, entre PP i PSOE deixen en evidència la falta d’intenció de posar fi a un bloqueig que perjudica la imatge d’independèn­cia judicial i augmenta encara més la sensació d’una ingerència política davant el poder judicial.

Europa ja s’ha mostrat preocupada pel que està passant. A finals del mes de juliol, el comissari de Justícia de la Unió Europea, Didier Reynders, es va reunir amb la ministra de Justícia, Pilar Llop, per reclamar la renovació, que segons Reynders és “urgent i necessària”. Tot i això, lluny d’atendre les reclamacio­ns europees, els dos partits s’han embrancat aquestes últimes setmanes per deixar patent que això no passarà. Europa vol que aquesta qüestió es resolgui com més aviat millor, i per això Reynders vindrà a Espanya a començamen­ts de setembre, per intentar que els actors implicats arribin a una solució.

Des del poder judicial hi havia moltes esperances posades en Alberto Núñez Feijóo perquè desencallé­s la situació creada pel seu antecessor, Pablo Casado. Després de ser elegit president del PP, els membres de l’actual Consell, com també els seus possibles successors, van veure opcions reals que després de les eleccions andaluses es tanqués un acord.

Però el líder popular ha iniciat un camí semblant al de Casado, amb excuses per no asseure’s amb el PSOE. Fonts parlamentà­ries creuen que Núñez Feijóo forçarà la situació fins a les pròximes eleccions generals, davant un possible gir electoral. I mentre que el PP fa servir una tècnica obstruccio­nista, el PSOE utilitza els mecanismes legislatiu­s per empènyer cap a aquest acord, com per exemple la reforma per evitar que el CGPJ –ara amb majoria conservado­ra– pugui continuar nomenant magistrats.

L’última reforma, aprovada al juliol, que fixa un termini a l’òrgan dels jutges per nomenar dos magistrats del Tribunal Constituci­onal, va generar un gran malestar no només a les files del PP, sinó en part del poder judicial, que l’han viscuda com un nou intent d’ingerència política. En aquest escenari, l’òrgan dels jutges té convocat un ple per al 8 de setembre per posar damunt la taula dos noms que vagin a l’òrgan de garanties. Aquest acord és clau per al Govern central. Una vegada que el CGPJ doni dos noms, l’Executiu podrà presentar els dos seus i complir amb el mandat constituci­onal de re

El comissari de Justícia de la UE vindrà a Espanya per aconseguir un acord per renovar el CGPJ

Fonts de l’òrgan dels jutges confien que arribaran a un consens per designar dos magistrats del TC

novar el TC per terços. Per a Pedro Sánchez és essencial, perquè l’arribada d’aquests quatre magistrats farà un gir en el tribunal, que passarà a tenir majoria progressis­ta en un moment que cal revisar totes les lleis i reials decrets aprovats durant aquesta legislatur­a.

Fonts del Consell confien que s’aconseguir­à dins el termini establert –13 de setembre– l’acord per designar dos magistrats del TC. Per aprovar-lo calen 12 vots a favor. La tradició és que hi hagi un acord entre el bloc progressis­ta i el conservado­r perquè cadascun d’ells presenti el seu candidat.

Fonts del Poder Judicial creuen que aquesta vegada els noms no sortiran per unanimitat, però sí que esperen que almenys hi hagi un acord de mínims. La celebració del ple per votar els noms està prevista per a l’endemà de la celebració de l’obertura de l’any judicial. Aquestes mateixes fonts creuen que, encara que no hi hagi un acord en aquesta primera votació, sí que s’espera que hi hagi un acord abans de la data límit i es compleixi així amb la Constituci­ó i la llei.

Des del Govern central s’està pressionan­t el CGPJ perquè compleixi el termini sembrant la sospita que l’òrgan pretén dur a terme una mena de revenja contra l’Executiu per la situació de bloqueig, que ja acumula gairebé quatre anys. Des del Consell es defensa el compliment de la lleic

 ?? Emilia Gutiérrez ?? El president del CGPJ, Carlos Lesmes, davant dels presidents de sala del Tribunal Suprem en l’obertura de l’últim any judicial
Emilia Gutiérrez El president del CGPJ, Carlos Lesmes, davant dels presidents de sala del Tribunal Suprem en l’obertura de l’últim any judicial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain