La Vanguardia (Català-1ª edició)

Per guanyar a les municipals

En un mercat electoral multiparti­dista com l’actual, les eleccions municipals es guanyen amb més de sis milions de vots, de manera que tant el PSOE com el PP poden vèncer

- Rya@redondoyas­o iados. om

Fa uns anys, al seu llibre China, Henry Kissinger ens recordava que mentre que el relat de la cultura occidental en matèria d’estratègia política es fonamenta en el xoc de forces directe en forma de gestes heroiques, l’ideal oriental fa èmfasi, al contrari, en la subtilesa, l’acció indirecta i la pacient acumulació d’avantatges relatius. Exemplific­ava la importànci­a d’obtenir increments graduals a través de la pràctica del wei qi, conegut més popularmen­t a Espanya per la seva variant en japonès, go, i que significa “joc de peces circumdant­s”.

En el wei qi, el tauler està buit i cada jugador té a la seva disposició 180 peces, totes del mateix valor. Els jugadors les col·loquen per torns en qualsevol punt de la quadrícula per crear posicions de força i treballar alhora per rodejar i capturar les pedres de l’adversari. A les diferents zones del tauler tenen lloc, per tant, múltiples conteses simultànie­s. Municipi a municipi. I amb cada moviment es canvia gradualmen­t l’equilibri de forces al mapa, a mesura que els jugadors apliquen estratègie­s i reaccionen davant la iniciativa de l’adversari. Les eleccions municipals es guanyen precisamen­t obtenint avantatges relatius i, com en el wei qi, desenvolup­ant la idea de “cèrcol estratègic”. El PP, en aquest moment, les té guanyades.

Ara bé, des d’aquesta visió go i oblidant completame­nt les enquestes, s’aprecien més bé algunes premisses pràctiques per vèncer contra pronòstic en els comicis locals: la primera, que les eleccions municipals són més semblants al go que no pas als escacs aleatoris, que són propis d’eleccions generals; la segona, que en un mercat electoral multiparti­dista com l’actual, les locals es guanyen amb més de sis milions de vots, per la qual cosa tant PSOE com PP poden vèncer; i la tercera, si bé la llei no escrita de la nostra democràcia afirma que en un 99% dels casos qui guanya les municipals venç a les generals, n’hi ha prou amb ser derrotat amb una victòria molt ajustada com la del cotxe blau el 2007, de només 155.000 vots, per vèncer posteriorm­ent a les generals, com va aconseguir el cotxe vermell el 2008.

La màgia dels avantatges relatius. Que el marge sigui mínim, com en l’art del wei qi, compta i molt. Qui no estigui acostumat a aquest joc de batalles prolongade­s no sempre veurà clar el vencedor perquè, com a les municipals, el tauler s’omple de zones de força que s’entrellace­n parcialmen­t. Però és a partir d’aquest mapa i no pas un altre, ciutat a ciutat, poble a poble, des d’on PSOE i PP agafaran impuls o no per a les eleccions generals. Llavors entrarem en el terreny dels escacs més purs, propis de les campanyes decisives, en què diuen que per tenir èxit dirigint-les cal ser intel·ligent, és a dir, cal fer-se passar per ximple; el contrari és molt més difícil.

Des de fa un any els socialiste­s han perdut un milió de vots i el PP n’ha guanyat gairebé dos milions. Per guanyar les municipals cal oblidar-se urgentment de les estimacion­s d’escons màximes o mínimes que tan poca cosa deixen entreveure avui (PSOE 93-107, PP 123-137) i alhora tallar de soca-rel

Els socialiste­s han perdut un milió de vots des de fa un any i el PP n’ha guanyat gairebé dos milions

el creixement dels blaus en 17 províncies on ja se situen per sobre del 40% dels vots, paràmetres previs a la majoria absoluta del PP del 2011. L’efecte contagi d’aquest senyal blau, si no es frena a temps, que no s’equivoqui ningú, portarà a un cercle diabòlic que s’estendrà per tot el país. En paraules seves: “Votar el PP perquè no depengui de Vox, no votar Vox per fer fora Sánchez”. Ja està passant. Alerta: es tracta d’aprofitar les municipals per debilitar significat­ivament el potencial estratègic que està acumulant el PP. Així es mesura guanyar o perdre. El fil de la victòria futura és, com veieu, un altre. Res a veure amb fa quatre anys. I comença entenent que cal connectar el teu estat d’ànim amb realisme electoral. Anant a totes, sí. Però des del wei qi. Dominant el go.

 ?? ?? Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo se la juguen a les municipals
Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo se la juguen a les municipals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain