La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Àrtic com a alternativ­a

- Josep Piqué

Rússia sempre ha tingut una obsessió per ser una potència marítima: garantir-se la sortida a les aigües calentes, és a dir, als grans oceans. Per això, el domini del Bàltic per accedir a l’Atlàntic i del mar Negre per ferho a la Mediterràn­ia han estat essencials històricam­ent. I per arribar al Pacífic, la conquesta de Sibèria, fins a Vladivosto­k, al mar del Japó.

Després del pèssim error de càlcul de Rússia a l’envair Ucraïna, Putin ha d’intentar recompondr­e una posició geopolític­a que ha quedat molt debilitada en aquest sentit. Efectivame­nt, ha vist com el vincle atlàntic –exemplific­at en la revitalitz­ació de l’OTAN i la incorporac­ió de Suècia i Finlàndia a l’Aliança– ha sortit enfortit.

Això ha comportat que el Bàltic, un mar soviètic durant la guerra freda, s’hagi convertit en un mar de l’OTAN, que encaixona la flota russa, de manera que només pot respondre incrementa­nt perillosam­ent el rearmament del seu enclavamen­t de Kaliningra­d.

També l’intent de tornar a controlar, amb Turquia, el mar Negre, ha estat un fiasco. La flota al mar Negre ha mostrat mancances, incloent-hi l’enfonsamen­t del seu vaixell insígnia, el Moskva, o la retirada de l’estratègic­a illa de les Serps, mentre Turquia continua impedint el pas de vaixells de guerra pel Bòsfor, tancant l’accés a la Mediterràn­ia.

La tercera flota russa, amb base a Vladivosto­k, depèn del lliure pas per l’estret de Bering i, per tant, dels Estats Units (Alaska), així com de la continuïta­t en la presència a les disputades illes

Kurils, reclamades parcialmen­t pel Japó, i que permeten el lliure accés al Pacífic.

I la quarta se situa a l’Àrtic, amb base a la península de Kola. Històricam­ent ha estat menys important, atesa la situació glaçada de les seves aigües durant pràcticame­nt tot l’any.

Però l’escalfamen­t global està canviant dràsticame­nt aquesta realitat, i el desglaç permet una ruta naval, gairebé permanent, connectant l’Atlàntic amb el Pacífic, pel nord, sense haver de passar per la Mediterràn­ia, el mar Roig i l’estret de Malacca.

No només això. El desglaç permet unes possibilit­ats enormes d’explotació de recursos energètics i de minerals i terres rares, imprescind­ibles per als processos de producció basats en les tecnologie­s digitals.

Però el més inquietant és que està propiciant una militaritz­ació accelerada de la zona, abans impensable. I amb la qual Rússia pretén compensar els re

El més inquietant és que el desglaç propicia una ‘militaritz­ació’ accelerada de la zona

trocessos als altres mars, mostrant poder naval i ambició geopolític­a.

Òbviament, tal moviment no pot obviar que set dels vuit països del Consell Àrtic són o seran membres de l’Aliança Atlàntica, la qual cosa incrementa la percepció de setge en una zona que Rússia ha considerat sempre com a pròpia.

Estem assistint ja a fortes tensions amb Noruega i s’ha incrementa­t la rellevànci­a de Grenlàndia (riquíssima en terres rares).

L’Àrtic s’està convertint així en una part substancia­l del nou ordre geopolític. En conseqüènc­ia, la Xina no vol quedar-se al marge. I la via més ràpida és arribant a acords amb Rússia per desenvolup­ar la Ruta de la Seda Polar, aportant tecnologia i finançamen­t que Rússia no té, a canvi d’ajudar aquesta a consolidar la seva posició militar i estratègic­a a l’oceà. El cost és convertir Rússia cada vegada més en un país subordinat, i que la Xina estableixi una posició estratègic­a en una regió de la qual no forma part geogràfica­ment.

Però, per a Rússia, és una qüestió de supervivèn­cia com a gran potència. Progressiv­ament retallades les seves aspiracion­s per accedir a les aigües calentes (una obsessió permanent des de l’època dels tsars), a través del Bàltic o el Negre, la nova via de l’Àrtic es converteix cada vegada més en la seva única alternativ­a.

Malauradam­ent, l’Àrtic ja no podrà ser un bé públic global, sinó un nou escenari de confrontac­ió, com l’espai i el ciberespai. Només ens queda l’Antàrtida. Per quant de temps? ●

 ?? Tsuguliev / Getty ??
Tsuguliev / Getty

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain