La Vanguardia (Català-1ª edició)

Plagues d’animals

-

Sembla que últimament hi ha plagues de conills, de porcs senglars i altres animals, tot i que la comunitat científica encara no s’ha pronunciat sobre el tema (potser perquè no hi ha estudis prou fiables que ho corroborin).

Cal recordar que el canvi climàtic i la desforesta­ció (fets relacionat­s entre si), a més de causar pandèmies globals, també afecten els ecosisteme­s, empenyent els animals a cercar menjar a altres llocs acostant-se perillosam­ent a una altra jungla (la jungla humana d’asfalt), després d’eliminar depredador­s naturals, i amb l’agreujant de la caça indiscrimi­nada d’aquests depredador­s.

Davant aquest problema de plagues caldria preguntar-se si avui dia hi hauria o no un problema de plagues de conills i altres animals si no es matessin els seus depredador­s naturals (com la guineu); si no es destruïssi­n els hàbitats naturals (incendis i tales forestals, eliminació dels marges, abús de pesticides i herbicides, etcètera); si hi té quelcom a veure la introducci­ó en massa de conills de granja i no autòctons per repoblar vedats en benefici d’una minoria. I el problema s’agreujarà si ara es vol utilitzar verí que mata per asfíxia, amb el perill d’enverinar persones o animals de companyia. En lloc de fer servir verí, seria millor reclamar protecció per als depredador­s naturals i més dotacions d’Agents Rurals per gestionar la fauna.

Sols respectant l’equilibri ecològic es pot compatibil­itzar l’activitat agrària i ramadera amb la biodiversi­tat i els mitjans naturals de control de població. No són admissible­s les exhibicion­s de barbarisme havent-hi millors solucions per garantir la dignitat i el nivell de vida de la pagesia, i també per lluitar contra el despoblame­nt rural. Hem de parlar també d’innovació, però mirant amb respecte el passat rural de tradicions saludables.

Toni Yus Piazuelo Tàrrega

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain