La Vanguardia (Català-1ª edició)

En espera d’una nova vida per a un barri en creixement

-

passeig de la Zona Franca, que també pertany a la Marina del Prat Vermell, al costat de la Ciutat de l’Aigua i l’Agència Tributària de Catalunya, està molt avançat un nou complex d’oficines. Perquè, a més d’habitatges, el futur barri tindrà 320.000 m2 de sostre comercial i terciari, que s’estima que generarà entre 8.000 i 11.000 llocs de treball. S’han reservat 11,2 hectàrees a equipament­s –amb tants veïns en faran falta uns quants– i 13,3 a espais lliures, entre els quals destaca un parc central que ara es comença a construir (vegeu la informació inferior).

La transforma­ció forma part del dia a dia dels veïns. En alguns casos, perquè les obres són al costat de casa seva. És el que li passa a Juani Sánchez, de 63 anys. “Vivim al bloc d’Ulldecona; fa molt de temps que suportem sorolls; ara sembla que s’acaben –detalla–; encara rai”. Ella va néixer al barri i aplaudeix que hi arribi gent i, amb ella, vida nova, una percepció molt generalitz­ada en un indret una mica arraconat. “Ara som molt pocs i ens falten serveis de tota mena”, explica de camí al supermerca­t de l’altre costat del passeig de la Zona Franca.

L’activitat comercial encara és petita. Un colmado, una fruiteria, una farmàcia, uns quants bars... Isabel Morales regenta la carnisseri­a des de fa 24 anys. Aviat es jubilarà. “No em puc queixar –explica– perquè tinc molt bons clients, però abans n’hi havia més; molts ja han mort; ara hi ha molta competènci­a i no es mira tant la qualitat”. És conscient que vindran nous veïns i no li sembla malament, però no té clar que apostin per aquesta classe de comerç de barri i que les coses millorin.

La majoria d’habitants de la Marina del Prat Vermell es concentren als sis blocs que van substituir les cases barates d’Eduard Aunós el 1993 i el 1998, amb 340 habitatges i un espai central, la plaça Falset, lloc de trobada amb grans ombres, un bon refugi les passades setmanes d’intensa calor. Molt a prop hi ha la petita colònia Bausili, afectada pels plans

Els veïns confien que la transforma­ció revitalitz­i el barri, avui arraconat i amb pocs serveis

urbanístic­s, i, a l’altra banda del passeig de la Zona Franca, la colònia Santiveri: els altres nuclis residencia­ls.

José Rodríguez, de 51 anys, viu al barri des de sempre, en un dels blocs que envolten la plaça Falset, un emplaçamen­t que és del seu grat. L’han remodelat i està molt bé, amb una zona de jocs infantils... Però falta neteja, i els arbres, els plataners –que no els poden tan bé com els del passeig de la Zona Franca–, embruten i molesten”, explica, i diu que li agradaria que “quan la part nova del barri estigui enllestida, tot, en conjunt, estigui més cuidat”. ●

 ?? Ana Jiménez ?? Veïns a les terrasses de la plaça Falset, el nucli central del barri actual
Ana Jiménez Veïns a les terrasses de la plaça Falset, el nucli central del barri actual

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain