La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un detingut amb els elefants

Els Mossos d’Esquadra van arrestar dilluns un individu que es va colar a la zona dels paquiderms del zoo de Barcelona; i dissabte una ximpanzé va sortir del recinte

- S c rr

L’última vegada que un intrús va irrompre al recinte privat dels animals salvatges del zoo de Barcelona va ser el desembre del 2014. Aquella vegada, un home amb trastorn bipolar, que havia protagonit­zat diferents incidents cremant banderes, va saltar a l’espai dels lleons. La reacció dels felins va ser instintiva. Una lleona es va abalançar sobre l’individu i, com si fos un drap, el va llençar al fossat, on encara va rebre unes quantes mossegades després de quedar inconscien­t. Aquell incident, el primer en 100 anys d’història, va obligar a replanteja­r la seguretat de l’espai dels lleons. Dilluns, un altre personatge, que gairebé no ha transcendi­t, va arribar fins a l’espai reservat per a les elefantes, fins que una patrulla dels Mossos d’Esquadra va aconseguir reduir-lo, detenir-lo i treure’l.

El zoo acabava d’obrir les portes, a les deu del matí, i hi començaven a accedir els primers visitants. Els treballado­rs van descobrir que a l’espai dels paquiderms s’hi havia colat un individu. Els veterinari­s i els cuidadors de la Susi, la Yoyo i la Bully van aconseguir allunyar les tres elefantes de l’home, fent servir un dels espais compartime­ntats del recinte. “Els nostres treballado­rs van provar d’acostar-s’hi per exigir-li que sortís, però quan vam veure que era impossible vam trucar als Mossos d’Esquadra, que van arribar al moment”, explica el director del zoo, Sito Alarcón.

La patrulla de la policia va accedir al recinte, la van portar fins a la zona dels elefants, que es va aïllar de la resta de visitants per seguretat, i van facilitar l’accés als uniformats per immobilitz­ar i detenir l’individu, que va ser traslladat a un centre sanitari per l’estat inusual d’excitació.

“Encara no sabem com va accedir al recinte, ni tan sols sabem si va passar per les taquilles o si va saltar alguna de les tàpies dels accessos al parc”, diu Alarcón. De fet, aquest dilluns el personal de seguretat del zoo es reunirà per valorar si s’ha de reforçar el recinte de les elefantes, per la seguretat dels animals.

“La teoria més lògica és que l’home s’hauria despenjat o hauria saltat directamen­t des del mirador que permet observar les elefantes. Estem parlant de més de cinc metres d’alçada, que ja s’ha demostrat que no són un impediment per a alguns individus”, lamenta el director del zoo.

Els responsabl­es del parc es reuneixen avui per analitzar els dos incidents i millorar la seguretat de l’espai

I l’últim incident que també s’analitzarà a la reunió d’aquest dilluns és la fugida protagonit­zada dissabte per una jove ximpanzé, l’Oseye, que va decidir escapar-se del recinte i enfilarse durant 20 minuts a la cornisa. Com a l’incident de dilluns, els responsabl­es del parc van activar el pla d’autoprotec­ció i, com que la fugida va ser uns minuts abans de l’obertura de portes, van tancar el zoo fins que es va normalitza­r la situació.

Al final no va ser necessària la intervenci­ó dels veterinari­s ni dels cuidadors. L’Oseye es va cansar de passejar-se per les altures, més o menys durant 20 minuts, i va tornar al recinte. Ni dissabte ni diumenge els ximpanzés no van estar a l’àrea exposada als visitants, i continuara­n a la zona de descans fins que els responsabl­es de seguretat facin una avaluació del recinte i mirin d’esbrinar com va aconseguir accedir fins a la cornisa. “Fins ara és un misteri. Però és evident que hem de reforçar el lloc”, reconeixia ahir Alarcón en una conversa telefònica amb aquest diari. ●

 ?? Badl nrcle ?? Un treballado­r del zoo examinant el recinte dels ximpanzés dissabte a la tarda
Badl nrcle Un treballado­r del zoo examinant el recinte dels ximpanzés dissabte a la tarda
 ?? Badl nrcle ?? Una cuidadora amb dues de les tres elefantes del zoo de Barcelona dissabte a la tarda
Badl nrcle Una cuidadora amb dues de les tres elefantes del zoo de Barcelona dissabte a la tarda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain