La Vanguardia (Català-1ª edició)

Compte enrere per a l’enderroc d’un cinema tancat des de fa dècades

Barcelona fixa la nova data de demolició de l’antic edifici Pere IV per a principis de l’any que ve

- Jes$s %&'()*

Si no hi ha imprevisto­s d’última hora, les màquines demoliran l’antic cinema Pere IV el primer trimestre del 2023, segons previsions municipals. Es tracta d’un enderroc amb força retard (l’última estimació era per a començamen­ts d’aquest any) i ara sembla que entra en una fase crucial. L’Ajuntament de Barcelona ha tret a concurs la licitació de les obres per esbucar el vell edifici, reivindica­t des de fa força temps pels veïns en un dels barris més vulnerable­s de la ciutat, el del Besòs i el Maresme. L’immoble està en desús des de fa més de dues dècades, quan el cinema va tancar el 2000.

Si bé al principi es va plantejar conservar l’edifici, construït el 1964 i adquirit pel Consistori el 2010, finalment es va optar per enderrocar-lo perquè està afectat per diverses patologies estructura­ls. La remodelaci­ó possibilit­arà la creació d’un equipament de sis plantes amb una biblioteca, un auditori i l’ampliació del Centre d’Atenció Primària (CAP) Besòs. Per aquesta raó, s’ha impulsat un conveni entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalita­t amb el compromís de garantir el projecte i assegurar-ne el finançamen­t. El govern municipal hi aportarà prop de deu milions, mentre que la Generalita­t n’hi invertirà una mica més de cinc.

El projecte, emmarcat dins del pla de barris per revitalitz­ar aquesta zona, ha canviat amb el pas dels anys. En l’anterior mandat, es va pensar fer-lo servir-lo com a seu administra­tiva del districte de Sant Martí i per a usos socials, culturals i veïnals. Aleshores es preveia que les obres comencessi­n el 2019.

Els veïns apressen el Consistori perquè executi l’equipament i n’hi ha que expressen la seva disconform­itat amb els renovats plans municipals. “No estem d’acord amb el nou projecte, considerem que l’anterior era molt correcte. Creiem que l’ampliació del CAP hauria estat millor fer-la en un dels solars buits i pensant en les possibilit­ats d’una expansió futura del centre sanitari”, assegura José Manuel López, president de l’associació de veïns del Maresme. El representa­nt veïnal també es queixa dels retards: “Amb l’anterior projecte, el nou edifici ja hauria d’estar acabat”.

L’enderroc de l’antic cinema, amb una alçària d’uns 13 metres i una superfície construïda de 2.410 metres quadrats, costarà uns 300.000 euros. Es calcula que la desconstru­cció durarà uns quatre mesos i les obres per crear l’equipament començaran a finals del primer semestre del 2023, informen fonts municipals. “S’està treballant perquè les obres del nou edifici s’adjudiquin i comencin

Els veïns lamenten el retard de l’operació i apressen l’Ajuntament perquè faci el projecte

en aquest mandat”, assenyala el Consistori. Per a la finalitzac­ió completa, però, caldrà esperar al pròxim mandat municipal.

La biblioteca ocuparà una part del soterrani i les tres primeres plantes. De fet, es tracta del trasllat de l’actual biblioteca Ramon d’Alòs-Moner. Ara és al centre cívic del Besòs i l’espai que deixi es guanyarà per a usos veïnals. Per la seva banda, l’auditori s’instal·larà a la planta soterrani per fer-hi diferents activitats, en col·laboració amb l’Institut de Cultura de Barcelona. Les dependènci­es sanitàries es localitzar­an a les tres plantes superiors amb una connexió amb l’actual CAP mitjançant una passarel·la.

El cinema Pere IV disposava d’unes 700 butaques i forma part de la història sentimenta­l de diverses generacion­s de veïns. Després de més de dues dècades agafant pols i degradants­e, l’antiga sala entreveu la seva nova vida. ●

 ?? César  ange      n a en   e B  C !"# ?? A l’esquerra de la imatge, l’immoble en desús del cinema Pere IV del Besòs i, a la dreta, una recreació virtual del futur edifici
César ange n a en e B C !"# A l’esquerra de la imatge, l’immoble en desús del cinema Pere IV del Besòs i, a la dreta, una recreació virtual del futur edifici
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain