La Vanguardia (Català-1ª edició)

El telègraf òptic de Montjuïc

La torre del castell conserva els pals d’un obsolet sistema de comunicaci­ó mitjançant senyals visuals

- Ènciesonn

El telègraf òptic va ser un sistema de comunicaci­ó que es va desenvolup­ar durant els segles XVII i XVIII, fins que va anar substituin­t per la telegrafia elèctrica. Consistia en una xarxa de punts elevats o dominants en un terreny on circulaven missatges codificats mitjançant senyals visuals. Amb la combinació de pals i objectes, col·locats en diferents posicions, generaven el missatge.

Barcelona no va ser una excepció. A la torre del castell de Montjuïc encara hi ha les restes d’un telègraf òptic, dissenyat durant els últims anys de funcioname­nt per informar de vaixells que s’acostaven a la Ciutat Comtal.

El telègraf òptic de Montjuïc està format per un pal vertical i dos travessers horitzonta­ls que podien adquirir diferents orientacio­ns. Una combinació de banderins i boles en diferents posicions componien el cos del missatge. D’aquesta manera es podia saber la mena de vaixells que s’acostaven al port, quina nacionalit­at tenien i si presentave­n alguna avaria o incidència, entre altres informacio­ns.

El Museu Marítim de Barcelona conserva a la biblioteca el llibre de claus d’aquest telègraf òptic, que va ser aprovat el 1858 i ampliat el 1884, fins a convertir-se en un dels més antics, però estava limitat a donar informacio­ns sobre vaixells als diferents aquarteram­ents de la ciutat. Per a una altra classe de comunicaci­ons ja es feia servir el telègraf elèctric. El llibre recull 220 senyals.

Antoni Casinos, al seu blog En visita de cortesía, que recopila curiositat­s i episodis dels vaixells que han recalat al port

A a to d cast d Montjuïc nca a hi ha s st s d t èg af òptic; a a foto d a d ta, i d c aus barceloní al llarg de la història, explica que originària­ment el telègraf òptic de Montjuïc formava part de la línia Madrid-la Jonquera, i passava per València, Tarragona i la torre de Sant Pere Màrtir. També estava inclòs a la línia que partia de Drassanes cap a la torre de Montcada, que després es bifurcava cap

Vic.

Un missatge per aquest sistema podia recórrer la distància entre Barcelona i Madrid en unes dues hores, depenent de la destresa i rapidesa dels terrers; i la via alternativ­a, un correu a cavall, podia tardar uns quants dies. Cada torre solia estar separada per un màxim de deu quilòmetre­s.

L’invent i el desenvolup­ament del telègraf elèctric van anar convertint en obsolet aquest sistema a partir de mitjans del segle XVIII. Afortunada­ment per a la història, Montjuïc encara en guarda el record. ■ a

Sabadell i

 ?? LV ??
LV
 ?? Masea marítim de barcelona ?? Codis
Masea marítim de barcelona Codis
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain