La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sert i Torres tornen a Gavà

- Llàtzer Moix Arquitecta: M%(")*%++ I$,(,-,. , /,()"( !% +0g1(, !% S%() " 2g((%& C+,34 Ubicaci : G,35. R,m1+, M,(", C,&,&. 678

Josep lluís sert i Josep Torres Clavé, fundadors del gatcpac, van firmar amb Joan Baptista subirana dues obres clau del racionalis­me català: la Casa Bloc i el Dispensari Antituberc­ulós del Dr. saye, totes dues a Barcelona i molt conegudes. També van firmar una obra a gavà, que durant anys ha sobreviscu­t, maltractad­a i mutilada, i que gràcies a la rehabilita­ció duta a terme per Meritxell inaraja torna ara a la vida i a lluir com en els seus primers i breus dies d’esplendor. Em refereixo a la unió de Cooperants, un edifici on bateguen i es fecunden mútuament l’avantguard­isme arquitectò­nic i el –al seu dia– avantguard­isme polític i social dels autors.

Aquesta obra va ser projectada el 1934 per dotar una cooperativ­a d’agricultor­s i obrers d’una botiga, una cafeteria i uns magatzems. És a dir, d’un espai de reunió i, també, de relació amb gavà. El juliol del 1936 ja estava acabada i reflectia els ensenyamen­ts de la Bauhaus, també de le Corbusier. Però l’esclat de la guerra

Civil va impedir d’inaugurar-la. Al final de la contesa, els vencedors la van confiscar i hi van ubicar la seu del sindicat Vertical i de la secció Femenina, i hi van iniciar un rosari de desfigurac­ions.

Posteriorm­ent, els cooperativ­istes hi van tornar, però van acumular deutes i a la fi va acabar en mans municipals, que la van dedicar, successiva­ment, a seu del Patronat de Cultura, seu de Ràdio gavà, de la guàrdia urbana, de la Policia nacional, etcètera.

Amb cadascun d’aquests llogaters, l’obra va tenir noves i, en general, empobridor­es transforma­cions.

Veure aquesta obra fa cinc anys, quan inaraja va guanyar el concurs per rehabilita­r-la, feia pena. El rastre dels seus autors estava desdibuixa­t. Els espais exteriors de la primera planta havien estat tapiats, la gran vidriera de la part dreta havia desaparegu­t, i els vius colors eren inapreciab­les. Això, en façana. A dins, s’havien compartime­ntat els espais de qualsevol manera i s’havia alterat la planta, la secció i la façana posterior.

Amb bon criteri, inaraja ha recuperat l’original fins on ha estat possible i s’ha pres alguna llibertat allà on les seves traces semblaven indesxifra­bles. Així ha aconseguit espais diàfans i adaptables a noves funcions en planta baixa i primer pis (l’antic soterrani està condiciona­t per l’estructura de pilars i arcs), i ha obert un atri, en l’última crugia, que relaciona les tres plantes i porta llum a la inferior.

o ha organitzat les circulacio­ns des del carrer, començant per l’accés original, i seguint per una nova escala, ja que l’original, corbada, molt de l’època i ben conservada, ara era inútil a efectes pràctics per quedar fora de normativa. o ha reforçat subtilment l’estructura original, a més d’afe

Inaraja ha recuperat fins on ha estat possible l’original del 1936, que reflectia els ensenyamen­ts de la Bauhaus

gir un ascensor requerit.

la veu del gatcpac, silenciada per la guerra i el franquisme, ara es torna a sentir, vigorosa, a gavà: la unió de Cooperador­s ha recuperat la seva força i els seus colors blanc i vermell, després de vuitanta anys d’oblit i serveis. Vet aquí una molt bona notícia. Ara només falta que l’Ajuntament li doni ús i contingut com més aviat millor.

 ?? . ?? L’edifici de la Unió de Cooperador­s
. L’edifici de la Unió de Cooperador­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain