La Vanguardia (Català-1ª edició)

La tornada de Carofiglio

L’exfiscal antimàfia italià publica ‘La disciplina de Penelope’, un nou thriller en què rescata la seva antiga professió

- Anna Buj

ianrico Carofiglio (Bari, 1961) ara passeja tranquil·lament per un parc de Milà, però hi va haver una època que no es podia arribar a imaginar aquesta llibertat. Va ser un dels fiscals antimàfia més coneguts d’itàlia i va arribar a estar cinc anys amb escorta per dedicar-se a empresonar criminals perillosos. llavors ja tenia una afició: escriure.

Durant set anys va dedicar el temps lliure que li deixaven les investigac­ions a teixir novel·les. Després de passar pel senat italià, ara és un autor de supervende­s amb personatge­s policíacs aclamats que li han valgut diferents premis i que han estat traduïts en 30 països. un dels seus últims èxits, La disciplina de Penelope, arriba a Espanya amb Duomo Ediciones.

Com ell, la protagonis­ta, Penelope strada, treballava com a fiscal, però ho va deixar per un fet traumàtic, motiu molt diferent del de l’autor. “Quan vaig començar a escriure tothom em preguntava per què explicava les històries d’advocats en comptes de les de fiscals, com jo. M’havia de distanciar de la història per tenir un punt de vista més fresc. Però, òbviament, em vaig quedar amb les ganes. Quan van passar uns anys després de deixar de ser fiscal, vaig decidir crear aquest personatge, amb qui comparteix­o la nostàlgia per una feina que tots dos estimàvem molt”, explica en una entrevista amb La Vanguardia a Milà.

Els carrers de la capital econòmica italiana són l’escenari de les indagacion­s de la seva heroïna, que ha de recórrer a l’ajuda d’alguns antics col·laboradors per mirar d’aclarir el cas d’un home que havia estat investigat per l’assassinat de la seva dona. Tot i que el cas es va arxivar, ara necessita que també s’arxivin les sospites que encara hi ha sobre ell. Per això, Carofiglio treu de la carpeta tots els mètodes que va aprendre com a fiscal antimàfia. Com no podia ser d’una altra manera, s’ha alimentat de la gran quantitat anècdotes que té de la seva etapa com a investigad­or.

“Com en tots els meus llibres, hi ha coses meves, però he mirat d’explicar-ho des del punt de vista d’una dona. Això va ser un repte –confessa–. Vaig haver de parlar molt amb dones de coses importants i íntimes, i he après a veure els detalls que no veia abans”.

El repertori de sospitosos i situacions de suspens que té Carofiglio a la nevera és infinit. D’alguna manera, a La disciplina de Penelope l’escriptor fa un homenatge a una feina amb què diu que s’ho ha passat molt bé. “Tot i que té les seves coses dolentes”, diu a l’entrevista. “Com els dilemes ètics. Moltes vegades un ha de respectar les regles, encara que sàpiga que la persona que està sent jutjada és culpable i que amb les regles del joc serà absolta”.

En un moment en què itàlia debat sobre el seu sistema judicial, sempre en el punt de mira a Europa per la lentitud dels processos, l’escriptor no dubta a defensar-lo. “En aquest país hem derrotat el terrorisme més agressiu d’Europa i la màfia més agressiva del món. la Cosa nostra (el grup de crim organitzat sicilià) era el cap del territori i ara és una organitzac­ió infinitame­nt menys poderosa que en el passat”, subratlla, al mateix hotel de Milà a què solia anar quan era fiscal i les seves investigac­ions sobre la criminalit­at de la Pulla estaven molt lligades amb els mafiosos calabresos a la ciutat llombarda. “no és bo que els fiscals siguin herois. Ara la ‘ndrangheta (la màfia calabresa) és la més perillosa d’Europa, i és molt menys permeable que la Cosa nostra. Hi ha menys col·laboradors de la justícia. Me’n vaig ocupar molt als noranta, quan la criminalit­at era molt perillosa”, recorda.

Carofiglio rebutja definir els seus llibres com a novel·la negra. Ell prefereix l’expressió “novel·la d’investigac­ió”, perquè “fa referència tant a la investigac­ió policial com a la investigac­ió interior, la recerca dels dimonis dels personatge­s”. A La disciplina de Penelope atrapa el lector tant amb els avenços del cas com amb les contradicc­ions de la protagonis­ta, una dona amb una ànima turmentada per fantasmes del passat, en una recerca interior que ja és una caracterís­tica dels relats policíacs de l’exfiscal. El camí continuarà a la segona part d’aquesta sèrie, Rancore, que Duomo publicarà el 2023. ●

“Amb el personatge de Penelope comparteix­o la nostàlgia per una feina que tots dos estimàvem molt”

No li agrada que el considerin un autor de novel·la negra; prefereix “novel·la d’investigac­ió”

 ?? GIUSEPPE BIGNCOFIOR­E (Dugmg E!"#"g$%&' ?? L’escriptor i exfiscal antimàfia Gianrico Carofiglio en un parc de Milà que surt a la seva novel·la
GIUSEPPE BIGNCOFIOR­E (Dugmg E!"#"g$%&' L’escriptor i exfiscal antimàfia Gianrico Carofiglio en un parc de Milà que surt a la seva novel·la

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain